Joe Biden želi izbore u studenom pretvoriti u referendum o Trumpu

Foto: Yuri Gripas/Guliver Image

Referendum o Donaldu Trumpu i njegovim “ekstremističkim” idejama, a ne glasovanje o Joeu Bidenu i njegovim manama: tako bi američki predsjednik želio da njegovi sunarodnjaci pristupe parlamentarnim izborima na pola mandata koji se održavaju u studenom, piše agencija France presse.

Sedamdesetdevetogodišnji demokrat, još uvijek dosta nepopularan unatoč rastu anketa, često ponavlja: “Nemojte me uspoređivati ​​sa svemogućim Bogom, uspoređujte me s alternativom.”

Način je to kojim želi reći da su njegovi nedostaci ništa u usporedbi s opasnostima povezanim sa suprotnim taborom.

A suprotni tabor je onaj njegovog prethodnika Donalda Trumpa i njegovih najvjernijih pristaša koje je Joe Biden napao u četvrtak navečer rijetkom oštrinom.



U Philadelphiji je rekao: “Donald Trump i + MAGA + republikanci (“Make America Great Again”, Trumpov slogan) predstavljaju ekstremizam koji prijeti samim temeljima naše republike”.

Predstavnici radikalne desnice “hrane se kaosom. Ne žive u svjetlu istine, nego u sjeni laži”.

Predsjednik je, međutim, u petak uvjeravao da ne cilja na sve birače Donalda Trumpa.

“Ne gledam na svakog Trumpovog pristašu kao na prijetnju demokraciji”, rekao je skupini novinara u Bijeloj kući, te naglasio da oni koji glasaju za Trumpa ne glasaju ujedno i za Kapitol i za poništavanje izbora.

U petak, New York Times piše: “Ako pitate Amerikance podržavaju li Bidena, vjerojatno će reći ‘ne’. Ako ih pitate podržavaju li ga protiv Trumpa, mogu reći samo ‘da’. Barem je to teorija Bijele kuće.”

Za Wendy Schiller-Kalunian, politologinju sa Sveučilišta Brown, strategija demokrata nije bez rizika.

Izbori na polovici mandata u studenom odlučit će hoće li oni izgubiti oba doma Kongresa (Senat i Zastupnički dom), hoće li spasiti samo Senat ili će, prkoseći svim predviđanjima, sačuvati oba.

“Ključne skupine za ove izbore su pristaše republikanaca iz predgrađa i neovisni birači” koji češće naginju desno, rekla je.

“Ako će Biden sve vrtiti oko Trumpa… to se može okrenuti protiv njega i ohrabriti to biračko tijelo da glasa” za republikance, predviđa ta profesorica.

Samuel Goldman, profesor političkih znanosti na Sveučilištu George Washington ocjenjuje da se “neodlučni birači odlučuju u skladu sa konkretnim pitanjima, poput ekonomije”, a da je prioritet Joea Bidena više učvrstiti demokratske pristaše.

Komentari