Jerković: Ovaj paket mjera bi trebao biti uvod u jednu sveopću gospodarsku i teritorijalnu transformaciju ove države; Hrebak: HSLS će podržati ovaj set mjera jer ne smijemo ostaviti poduzetnike na cjedilu

Sutra će Vlada raspravljati o novom paketu mjera teškom 30 milijardi kuna kojim bi se trebale ublažiti gospodarske posljedice krize koju je izazvala pandemija COVID-19. Prema izjavi Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a i jednog od koalicijskih partnera sutra bi Vlada na sjednici mogla donijeti odluke na koje su pozivali HUP i ostali predstavnici realnog sektora koji su se okupili iza inicijative ‘Glas poduzetnika’.

U otpise bi, moguće je, bili uključeni porez na dohodak, porez na dobit, plaćanje socijalnih doprinosa, ali i razni parafiskalni nameti, poput naknada za spomeničku rentu, komunalnih i vodnih doprinosa, raznih članarina, te RTV pristojbe. Jednako tako je na stolu bila i ideja da se tvrtkama na koje se zabrana rada ne odnosi, ali kojima je uslijed krize prihod pao više od 20 posto, također otpišu ta davanja u roku od tri mjeseca po modelu ‘mjesec po mjesec’.

‘Ne smijemo ostaviti poduzetnike na cjedilu’

Samu najavu da bi Vlada mogla donijeti takve mjere pozdravio je predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

“U kontaktu sam s mnogim poduzetnicima koji pozdravljaju ovaj novi, puno odlučniji i hrabriji paket mjera. Mislim da je to pravi potez jer ovoga puta ne smijemo ostaviti poduzetnike na cjedilu. HSLS će podržati ovaj set mjera jer je bitno da se novi paket počne što prije primjenjivati kako bi poduzetnici znali na čemu su i kako bi sačuvali radna mjesta”, kaže Hrebak.



Također, gore opisane mjere komentirao je i Vedran Jerković, programski savjetnik Nezavisne liste mladih.

“Koliko god da sam bio kritičan prema prvim mjerama koje Vlada RH za spas gospodarstva, jednako tako sada moram izraziti zadovoljstvo najavljenim drugim paketom. Drago mi je da je u vladi bilo sluha i razumijevanja za apele koji su dolazili iz privatnog sektora okupljenog oko inicijative Glas poduzetnika, HUP-a kao i od mnogih uglednih ekonomista.

Ove mjere će primarno mikro i malim poduzetnicima, kao i njihovim zaposlenicima omogućiti da prođu kroz ovu krizu s najmanjim mogućim posljedicama jer konačno pričamo o otpisu potraživanja s osnove poreza na dohodak i dobit, doprinosa, raznih parafiskalnih nameta, a ne o odgodama,” kaže Jerković i nastavlja.

“Također, ovo je iznimno važno i s makroekonomskog aspekta kada pričamo o javnom dugu. Koji će neminovno rasti što samo po sebi nije toliki problem u ovakvim izvanrednim situacijama. Bitno je da se tim novcem spašava produktivni dio društva, pa će dugoročno gledajući negativni efekti ove ‘koronakrize’ biti puno lakši za prevladati. Htio bih pohvaliti ovim putem i JLS-e poput Vrgorca, Bjelovara, Svete Nedelje i drugih, čiji su čelnici odmah reagirali i donijeli mjere poput otpisa komunalne naknade, otpisa najmova i slično. Stoga pozivam i sve ostale gradonačelnike i načelnike da se ugledaju na ove primjere dobre prakse i krenu istim putem,” navodi Jerković.

‘Kad se društvo pokrene stvari se mogu mijenjati’

Jerković također upozorava kako je sada jasno koliko smo ovisili o turizmu, te kako s upravljanjem javnim financijama kao što je to Hrvatska radila do sada ne može doći do ozbiljne i cjelovite reforme koja nam je potrebna.

“Sada vidimo da kada se društvo pokrene da se itekako stvari mogu mijenjati. Ali na ovome se ne smije stati. Ovaj drugi paket mjera, ako bude izglasan, treba biti samo uvod u jednu sveopću gospodarsku i teritorijalnu transformaciju ove države. Sada vidimo koliko je loše primarno ovisiti o turizmu. Niti jedna zemlja u povijesti se nije reformirala i uspjela na ovakvim politikama javnih financija”, dodaje.

“Ono što se nama događalo zadnjih nekoliko godina je što su nas morske struje nosile prema obali, a ne zato što smo mi upravljali u tom smjeru. Krize su sastavni dijelovi globalnih procesa. Zato uvijek treba biti spreman kad dođe do ozbiljne oluje na otvorenom moru. Na žalost, kockice mozaika svojom rastrošnošću, sve vlade do sada su slagale u smjeru nespremnosti na dolazak oluje. Štedi se kad imaš, ne kad nemaš. Nadam se da je lekcija naučena jednom za sva vremena”,  zaključio je Vedran Jerković za portal Otvoreno.

Komentari