Jens Stoltenberg naglasio da Rusija predstavlja “izravnu prijetnju” sigurnosti zemalja NATO-a

Foto: Guliver

Rusija predstavlja “izravnu prijetnju” sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na summitu u Madridu, rekao je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

– Jasno ćemo reći, na summitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi puta od 2010., da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, naglasio je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a usvojit će na summitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje.

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.– To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima, rekao je ranije Stoltenberg.

Summit u Madridu nazvao je povijesnim jer NATO prolazi kroz najozbiljniju sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata.

Stoltenberg je istaknuo da očekuje brzu ratifikaciju švedskog i finskog članstva u vojnom savezu.

– Donijet ćemo odluku na summitu da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice, i to brzinom koja dosad nije viđena, rekao je novinarima na početku drugog dana summita u Madridu.

Obje zemlje aplicirale su za članstvo sredinom svibnja, ali Turska je blokirala njihovu namjeru.

U utorak je Stoltenberg objavio da je Turska pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u.

– Nakon poziva, trebamo ratifikaciju u 30 parlamenata, dodao je.

– To uvijek traži vrijeme, ali očekujem da će to ići relativno brzo jer saveznici su spremni pokušati proces ratifikacije dovršiti što je prije moguće, naglašava.

Komentari