Jeleni Pavičić Vukičević rastu šanse? Božo Skoko: Ozbiljno iskustvo upravljanja gradom i otvorenost idu joj u prilog

Jelena Pavicic Vukicevic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Sasvim ću sigurno ući u drugi krug i potpuno mi je svejedno tko će se ondje sa mnom naći – predstavila je ovaj vikend Jelena Pavičić Vukičević svojevrsni e-referendum za Zagrepčane pa pojasnila da se svojim protukandidatima “veseli”. Bit će to dobra kampanja, ustvrdila je vršiteljica dužnosti gradonačelnice metropole, koja će svoj prvi službeni mandat tek pokušati izboriti.

Ulazak u drugi krug ono je što je zaintrigiralo birače jer službene ankete dosad nisu pokazivale da će “čvrstom” Tomislavu Tomaševiću iz Možemo! konkurirati baš čelnica stranke Milana Bandića. Jesu li možda radili interna istraživanja, iz Večernjega lista upitali su upravo Jelenu Pavičić Vukičević.

˝Pokazat će – dan izbora – Nismo jer smo još svježi kandidati. Stranke koje su već po šest mjeseci na ulici ispituju rejtinge, a mi smo se tek kod agencija počeli interesirati – kaže Pavičić Vukičević i dodaje da će svoje trenutačno stanje među kandidatima provjeriti “u skoroj budućnosti”. Iz njezina tabora neslužbeno kažu da će to biti krajem ovog mjeseca, a sama trenutačna gradonačelnica ističe da ankete svakako pokazuju trend, ali “dan izbora je dan izbora”. Vrlo točno i zasad još poprilično daleko, ali J. Pavičić Vukičević, doznaju, zabrinula je kandidate većih stranaka jer prema njihovim recentnijim istraživanjima, šanse za drugi krug upravo su, većim dijelom, na njezinoj strani.

˝U 24 godina karijere, gledala sam kako ljude okupljati. Mnoge je iznenadio arhitekt Otto Barić kao moj zamjenik, ali kad vidite da s nekim imate kompatibilan program, a to je urbana obnova Zagreba, ne možete ne tražiti podršku˝, rekla je Jelena Pavičić Vukičević. Je li Barić, koji je i sam isprva želio postati prvi čovjek metropole i kritizirao Bandića, ubrzao probitak J. Pavičić Vukičević, pitali su političku analitičarku Ankicu Mamić.



˝Otto Barić predstavljen je tek prije nekoliko dana, ali ne čini mi se ni da on i gospođa Pavičić Vukičević imaju osobitu sinergiju. Jasno je da se radi odmak od Bandićeva nasljeđa, ali ako je Ivica Lovrić jedan zamjenik, a Barić drugi, tko to uopće može uobličiti u bilo kakvu poruku. Ki bi šumom, ki bi drumom˝, rekla je Ankica Mamić, koja ne vjeruje da će J. Pavičić Vukičević ući u drugi krug, u kojem je jedini siguran zasad Tomašević. U svim je anketama on je na oko 30 posto.

Najveće iznenađenje A da bi upravo Jelena Pavičić Vukičević mogla biti najveće iznenađenje izbora, smatra stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko.

˝Ona ima ozbiljno političko iskustvo i iskustvo upravljanja gradom, a istraživanja pokazuju da građani u ovim okolnostima ne žele da netko eksperimentira i uči se poslu na Zagrebu, što joj ide u prilog. Dok ona suvislo govori o bilo kojem segmentu upravljanja gradom, svjedočimo prilično nelogičnim obećanjima pojedinih kandidata, iz čega se vidi nerazumijevanje vođenja grada˝, kaže Skoko.

Iako je bila Bandićeva suradnica, dodaje, uglavnom je bila u sjeni pa se može predstaviti i kao novo lice, koje donosi promjene u načinu upravljanja gradom.

˝S jedne strane može baštiniti njegova postignuća, a teško je se može povezivati s pogreškama. Treći razlog njezina je dojmljiva i primjerena komunikacija, otvorenost na suradnju, damsko držanje, a svega toga, nažalost, nedostaje u našoj politici˝, rekao je Skoko, piše Večernji.hr 

Komentari