Jelena Veljača: Kolindin srednji prst Škori podržavam kao žena, ali je reakcija zakašnjela

Damir Krajač / CROPIX

O političkoj i društvenoj temi tjedna RTL Danas razgovarao je s Jelenom Veljačom, koja je pokrenula akciju Spasi me.

Danas je Miroslav Škoro ostao izvan kampanje, ali se ipak morao ponovno oglasiti o svojoj izjavi o pobačaju i poručiti da nije protiv žena koje su mu masovno pokazale srednji prst.

Veljača je kazala kako misli da je tema pobačaja došla u fokus kampanje slučajno, počevši od izjave Nine Raspudića koji je na jedno novinarsko pitanje odgovorio da je “silovanih žena toliko malo da su maltene statistička pogreška i da ima mnogo djece koja su rođena nakon silovanja ,a koja su sretna pa da ne možemo na temelju toga govoriti o pravu na abortus silovane žene”.

Veljača kaže kako je ta izjava pala u zaborav nakon one Škorine.



“Čini mi se da je aktualizacija te vječne strastvene teme oko koje se polarizira društvo jer se pokazuje da su žene spremnije nego ikada dići svoj glas, već i simbolički srednji prst koji simbolizira puno više od jedne vulgarne geste – žensku snagu, spremnost da se izađe na izbore, spremnost da se progovori o ženskim pitanjima i da se bori za ženska prava. Mislim da je to izuzetno dobro iako se dogodilo sluačajno. Dobro je da se govori o silovanim ženama jer je to jedna situacija u koju muškarci ulaze nepozvani i potpuno neuki u raspravu. Ono što bi oni trebali govoriti i kad ih se pita je – slušat ćemo žensku volju, mi ćemo ako dođemo na vlast učiniti sve da sustav pomaže ženi koja je u takvoj poziciji. Na to nisu bili spreman ni jedan ni drugi”, rekla je Veljača.

Škorino opravdanje Veljaču ne zanima jer, kako je rekla, ne vjeruju isto i jer smatra da se nakon svega pokušava izvući.

“Voljela bih da Škoro kaže misli li da žena koja je silovana ima pravo na legalni besplatni abortus, ima pravo na zaštitu sustava”.

Srednji prst je pokazala i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a Veljača je u današnjoj kolumni napisala da je za svoga mandata bila najgora upravo prema ženama.

“To je reakcija na bivšeg protukandidata, oni još imaju borbu za popularnost kod neke ekstremnog desnog bazena birača. Naravno da se ja slažem s njenom reakcijom kao žena, ali je ona jako zakašnjela u njezinom slučaju. Danas sam pročitala kako srednji prst s desne strane ovoj borbi daje puno više nego mnogo naših prstiju s lijeve strane gdje ja stojim, i čak bi se usudila s time. Pa čak ako Grabar-Kitarović to čini iz osobnih sukoba sa Škorom, to je važan trenutak koji treba prigrliti i reći: na žensko tijelo i ženski život ne damo. Ovo nije bitka za pravo što ću činiti sa svojim tijelom nego pravo što ću činiti sa svojim životom. Ženski život je ono što je sveto i ono za što se borimo, imamo pravo odlučiti što ćemo sa svojim tijelom”, zaključila je Veljača za RTL Danas.

Komentari