Jedino su Hrvatska i Srbija započele cijepljenje, ove zemlje u regiji još nisu dobile cjepivo

Cijepljenje/Ilustracija Foto: Cropix

Sve zemlje u regiji, uključujući i Hrvatsku dio su svjetskog programa Kovaks putem kojeg bi se do kraja 2021. trebale osigurati najmanje dvije milijarde doza cjepiva za 190 zemalja. No, Hrvatska i Srbija jedine su započele s cijepljenjem.

Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od različitih proizvođača do kraja 2021. što je dovoljno za oko 70 posto stanovnika. Cijepljenje se provodi u tri faze, a prvo se cijepe rizične skupine i medicinski djelatnicim.

U okviru pakete Europske komisije, nabavljeno je prvih 9750 doza Pfizer BioNTechovog cjepiva dan nakon Božića, jedinog do sada odobrenog unutar Europske unije.

Dok je Srbija dobila i prve doze ruskog cjepiva Sputnjik V koje još nije odobreno u Europskoj uniji. Također, prva se cijepila premijerka Srbije Ana Brnabić, pa onda je krenulo cijepljenje rizičnih skupina, piše DW, prenosi RTL.



Ove zemlje još nemaju cjepivo

U BiH prve doze dolaze u prvom kvartalu 2021., a naručeno je ukupno 1.232.000 doza što je dovoljno za oko 20 posto stanovništva. Namjera vladajućih je da se cijepi oko 50 do 60 posto stanovništva.

Premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da bi uskoro trebali dobiti određenu simboličnu količinu za cijepljenje liječnika, kroničnih bolesnika i najugroženijih kategorija stanovništva.

Cjepiva još nema ni u Crnoj Gori te ga neće biti do kraja siječnja, a Sjeverna Makedonija prve doze dobit će tek u ožujku, preko mehanizma Kovaks naručeno je 833 000 doza, a planira se nabavka još 800.000.

Isporuke cjepiva počinju tek u prvom kvartalu 2021. godine.

 

 

Komentari