Je li Split grad slučaj? Statistički podaci govore drugačije

Split je pod dojmom ekstremnih kriminalnih događaja opet apostrofiran kao grad slučaj, ogrezao u drogu, nasilje, kriminal… Širi se panika o alarmantnom stanju i tumači da je razlog tome to što institucije ne rade svoj posao. Međutim, statistički podaci o stanju sigurnosti na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske od 1994. do 2018. godine, jer za 2019. nedostaju podaci za prosinac, ne potvrđuju dojam da tu vladaju kriminal i bezakonje.

Jedini trend koji zabrinjava je porast broja zlouporaba droga proteklih godina, ali ne i u usporedbi s ostatkom Hrvatske, pa i policijskim upravama u Rijeci i Osijeku, s tim da još više odskače broj zapljena droge što je očito posljedica rada, a ne nerada policije.

Ekscesan je i veliki porast broja pokušaja ubojstava u 2018. u odnosu na prethodne godine, što se nastavilo i lani. Svi ostali pokazatelji ne samo u 2018. nego u nizu od posljednjih tri, pet pa i šest godina govore da stanje sigurnosti na području Splitsko-dalmatinske policije nije bilo nikad bolje u proteklih 25 godina.

S tim da se smanjenje broja kaznenih djela može djelomično pripisati i demografskom padu, premda s druge strane Dalmacija bilježi i porast broja turista. Podaci za 11 mjeseci 2019. pokazuju da je dobar dojam iz 2018. pokvaren, i to kad je riječ o kaznenim djelima s elementom nasilja. I ukupan broj kaznenih djela je u porastu, ali ne zabrinjavajuće jer je na istoj razini kao prije nekoliko godina, piše Večernji list.



Komentari