Je li Plenković zbog Vukovara spreman zamjeriti se Europskoj komisiji?

Cropix

Uoči samog početka Kolone sjećanja, iz kruga vukovarske bolnice, izjavu je dao i premijer Andrej Plenković. Komentirao je, između ostalog, zakon o poticanju ulaganja u Vukovar.

Europska unija, naime, zabranjuje izravne poticaje za ulaganja. Takvu praksu smatra diskriminatornom. Međutim, Plenković je izjavio da bodi pregovore s Europskom komisijom te da je zbog Vukovara naprosto morao napraviti iznimku.

“28 godina nakon moramo gledati u budućnost, moramo gledati kako utvrditi istinu o zločinima. Grad ima svoju perspektivu u domovini, koja je od vukovarske tragedije ispunila sve svoje zadaće, zahvaljujući državničkoj politici Franje Tuđmana“, rekao je.

Govorio je i o pitanju nestalih.

“Naša Vlada, ministar Medved i predsjednica puno rade na pitanju nestalih. Vodimo dijalog s drugim državama i s drugim međunarodnim organizacijama. Kao što ste čuli od gospođe  Liljane Alvir, svake godine se napravi određeni pomak  u tom pitanju”.

Plenković je istaknuo i ulaganja Vlade u Vukovar.

“Naša Vlada ulaže napore u razvoj Vukovara u svim aspektima. Neću govoriti o brojevima. Posebno mi je drago da se nalazimo u krugu vukovarske bolnice, pogotovo što smo nedavno odlučili da vukovarska bolnica postane Nacionalna memorijalna bolnica. To je jedna bitna poruka, kao i odluka da je Vukovar grad domovinskog pijeteta”, istaknuo je premijer.

Komentirao je i eventualno blokiranje Srbije na putu za članstvo u Europskoj uniji te zakon o poticanju ulaganja u Vukovar.

“Mi pitanje nestalih rješavamo već dugi niz godina. Mora doći do političke volje Srbije da se dostave podaci o nestalima Hrvatskoj. Što se tiče puta Srbije u Europskoj uniji, on je ionako striktan i trajat će dugo. Što se tiče zakona o poticanju ulaganja, on je puno širi. Mi vodimo dijalog s Europskom komisijom, postoji sustav potpora i morali smo napraviti iznimku za Vukovar”.

Komentari