JE LI OVO JE NAJLOŠIJI HDZ-ovac u CIJELOJ DRŽAVI? Htio je biti načelnik, a za njega je glasovalo samo19 ljudi!

“Vidimo da smo uspjeli zaplaviti Hrvatsku, da je HDZ potvrdio status uvjerljivo vodeće stranke”, riječi su Marka Milića, Plenkovićevog glasnogovornika, izrečene nakon nedjeljnih izbora.

HDZ je, a to ide u prilog Miliću, osvojio najviše mandata u općinskim i gradskim vijećima, kao i u županijskim skupštinama, a jasno je da će imati i najveći broj načelnika, gradonačelnika i župana.

Već po tradiciji uspjeh im izostaje u Istri, makar će predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman reći da su u nedjelju ostvarili ‘pomak’ naprijed.

Samo Bratulić je vječan

Uporište u tome je pronašao da su izborili šest mandata u Skupštini Istarske županije te da je u općini Karojba HDZ-ov Marko Lakošeljac ulazi u drugi krug sa solidnih 41,83 posto glasova. Uspjeh u Svetom Petru u Šumi Marija Bratulića – koji je godinama jedini istarski načelnik s ‘plavom iskaznicom’ – Klimanu, a i svima u Istri, već se podrazumijeva.



No, to su u Istri velike iznimke, inače je njihova, HDZ-ova svakodnevnica hibenacija u debeloj oporbi. Stoga nije ni malo neočekivano da iz Istre stiže HDZ-ovac koji je osvojio rekordno mali broj glasova od svih njihovih kandidata za načelnika.

Tko su 19 ljudi koji su glasovali za Bauera?

Riječ je o Mariju Baueru, 45-godišnjem strojarskom tehničaru, koji je u Općini Oprtalj skupio samo 19 glasova! U postocima to iznosi 4,10 posto glasova a prema tom parametru može se utješiti da ima i gorih. Uzgred rečeno, osvojio je treće mjesto, a kako njegovi protukandidati idu u drugi krug, i to s tijesnom razlikom (dijeli ih 27 glasova), proizlazi da će i podrška Bauerovih birača biti značajna za devet dana! Pa eto, nek’ netko kaže da i političar s 19 glasova nema kapital!

Predvodio je Bauer i listu za Općinsko vijeće Oprtlja, tu je privukao četiri glasa više, dakle ukupno 23, a gledajući u postocima čak je i prešao prag od 5 posto. Lista je dobila 5,11 posto glasova. Ipak, tu je bila malo veća gužva, čak pet lista se utrkivalo za vijeće pa mu nije pošlo za rukom ući u gradsko vijeće. Zanimljivo, na izborima se ispred HDZ-ovca smjestila i neovisna lista koju je predvodila Nizozemka s istarskom adresom, Minke Van Ingen.

Prema službenoj biografiji Bauer je profesionalnu karijeru počeo kao 27-godišnjak u tvrtki Digitron iz Buja gdje je bio komercijalni direktor, potom je bio voditelj prodaje i marketinga u tvrtki Sigurnost Matešković, u AKD-zaštiti bio je voditelj ključnih kupaca, potom je bio član uprave Bravarije Umag dok je od 2016. voditelj poslova prodaje u Fina gotovinskim servisima.

Komentari