Javio se i prozvani vlasnik tvrtke, objasnio svoj odnos s Berošom i otkrio: Za platformu smo dobili samo 196.000 kuna

Mediji su danas objavili da iza platforme Cijepise.zdravlje.hr stoji tvrtka Cuspis grupa, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić.

Naime, upravo ime Cuspis grupe je ostalo u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme za cijepljenje građana korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri.

Javio se i sam vlasnik tvrtke Vinko Kojundžić. Oštro je odbacio sve te navode i nazvao ih lažima.

Kaže da na platformi Cijepise.zdravlje.hr rade tri tvrtke, a riječ o tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis ”kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave, piše Dnevnik.hr.


“Nabava usluga podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice središnjeg dijela integralnog informacijskog sustava CEZIH (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0036223); Održavanje dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanje te modula e-Prioritetno naručivanje, središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina (Elektronički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044056); Usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH – eCIJEPIH (Elektornički oglasnik javne nabave Oznaka/broj: 2020/S 0F3-0044388)”.

Što su točno radili?

Na pitanje što je točno radila tvrtka Cuspis grupa, odgovorio je da je točno da su izradili web stranicu i ističe da je to ”samo jedan dio platforme”. Naglašava i kako problemi koji su se dosad pojavili na platformi nemaju veze s onim što je on radio.

Otkrio je i koliko je tvrtki čiji je vlasnik plaćeno za taj posao.

Kojundžić je odgovorio i na pitanje je li pri izradi platforme korišten besplatan alat WordPress koji najčešće koriste blogeri.

”Kada sam bio jedan od prva dva stručnjaka koji su napravile prve ozbiljne web stranice u Hrvatskoj 1994. i 1995. godine, sve se radilo liniju po liniju koda – ručno. Danas postoji WordPress koji je jedan od najpopularnijih alata za izradu web stranica i logično je da smo ga koristili. Bazirati cijenu nekog programskog proizvoda na cijeni alata s kojim se programira je besmisleno. Naime, danas su alati za programiranje uglavnom besplatni. Primjer vam je Microsoft Visual Studio Community koji je isto besplatan, za programiranje u Microsoft tehnologiji. Cijena programskog rješenja se bazira na broju sati koji se utroši na programiranje, testiranje i podršku, a ne na cijeni alata”, rekao je.

”Beroša sam prvi put vidio…”

Vinko Kojundžić je nam je otkrio u kakvom je odnosu s ministarstvom zdravstva Vilijem Berošm.

”Mi već više od 15 godina radimo u informatizaciji zdravstva. Imamo niz raznih programskih rješenja u zdravstvu u više zemalja. S Ministarstvom zdravstva smo surađivali i prije dolaska Beroša u Ministarstvo. Ministra Beroša sam prvi put u životu vidio u Ministarstvu zdravstva kada je tamo došao gdje smo mi već radili po ugovorima prije njega.

Cijela ova dirigirana hajka dolazi iz točno određenih krugova kojima smeta izrada novih funkcionalnosti programskih rješenja u relativno kratkom roku za male iznose. Diramo u nečije poslovne interese i sada se osjećaju ugroženo. Taj točno određeni prodavač magle se sad osjeća ugroženo i pokušava iz sjene manipulirati događajima i maknuti me. Ja sam tehnička osoba, znam svoju struku, radim u privatnoj tvrtki od 2004. godine. Preživio sam svakakve medijske hajke za koje je vrijeme pokazalo da su redom bile netočne i nigdje neću nestati”, zaključio je Kojundžić.

 

 

 

 

Komentari