Jandroković: Želim vjerovati da i dalje imamo mehanizme koji mogu broj zaraženih i umrlih staviti pod kontrolu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je još jednom pozvao građane da se pridržavaju mjera za sprječavanje zaraze koronavirusom, poručivši da je to “bitka svakoga od nas” te su nam potrebni odgovornost i solidarnost.

“Solidarnost je u ovom trenutku možda i načelo broj jedan, odgovornost ‘da’, razboritost ‘da’, ali solidarnost (prije svega), mislimo na one koji su slabi, bolesni, ugroženi, stari”, poručio je Gordan Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva na kojoj je utvrđeno da će nova redovna sjednica Sabora početi u utorak, 3. studenoga.

Naglasio je kako je jedno država sa svojim mjerama, ali da je ovo bitka svakoga od nas, cijele zajednice i društva, koju je teško dobiti bez odgovornosti i solidarnosti.

Pozvao je na razumnost te istaknuo da Hrvatska za sada, u odnosu na druge države, nije uvela najstrože mjere.



Moramo biti razumni, pratiti i uspoređivati ono što je kod nas i u drugim zemljama, kad bi netko u ovom trenutku posezao za buntom i prosvjedima, mislim da to nije mudro, niti nam može pomoći, može samo otežati situaciju, odgovorio je novinarima.

Stvari se još drže pod kontrolom

Mišljenja je kako donesene mjere u ovom trenutku mogu zaustaviti broj novozaraženih i umrlih. One su dovoljne, ako ćemo ih se pridržavati, ako brojke nastave rasti, ako se dio ljudi ne bude pridržavao mjera, tada država mora pojačati kontrolu, no nadam se da do toga neće doći, rekao je Jandroković.

Na novinarski upit držimo li epidemiju pod kontrolom, Jandroković je kazao kako brojke kod nas još uvijek nisu takve kao u nekim drugim državama, gdje se vidi da situacija nije pod kontrolom.

“Želim vjerovati da i dalje imamo mehanizme koji mogu broj zaraženih i umrlih staviti pod kontrolu. Nismo došli do točke kad je sustav pukao, on se još uvijek bori, medicinsko osoblje u bolnicama je iscrpljeno, ali koliko vidim, stvari se još uvijek drže pod kontrolom”, poručio je.

Sustav neće doći do pucanja

Na svim je građanima da tim ljudima ne otežavamo posao, kazao je predsjednik Sabora i pozvao na nošenje maski, na odgovornost. To je najmanje što svatko od nas može učiniti, kazao je i izrazio uvjerenje da sustav neće doći do pucanja.

Nije komentirao upit zašto je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao dolazak u Zagreb, odnosno zašto zaobilazi Hrvatsku. Nemam tih informacija, nisam se time bavio, vjerujem da razlozi nisu političke prirode, nego takvi kakve je on naveo, rekao je Jandroković.

Komentari