Jandroković uputio čestitku: Antifašistički pokret odredio je budućnost Europe, Hrvatska je dala svoj obol

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je svim građankama i građanima čestitiku povodom Dana antifašističke borbe.

“Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe u ime Hrvatskoga sabora i osobno”, započeo je.

Podsjetio je kako je na današnji dan osnovan Prvi sisački partizanski odred u šumi Brezovica pokraj Siska.

“Antifašistički pokret odredio je budućnost Europe, a svojim doprinosom borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu Hrvatska je dala svoj obol novijoj europskoj povijesti. Vrijednosti antifašizma ugrađene su u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, kao i u Deklaraciji o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine na 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom”, kaže Jandroković.



Spomenuo je i rat u Ukrajini kao i borbu Hrvatske za samostalnost.

“U vremenu u kojem se Europa i cijeli svijet suočavaju s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, najvećeg vojnog sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata, postajemo svjesniji važnosti očuvanja mira, demokracije i slobode. Hrvatski narod koji pamti borbu za svoju slobodu u Domovinskom ratu privržen je europskim vrijednostima vladavine prava, solidarnosti, tolerancije i poštovanja ljudskog dostojanstva. Zadaća svih nas je da svojim djelovanjem pokažemo dosljednost u odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma te iskažemo opredijeljenost demokraciji, međusobnom poštovanju i uvažavanju različitosti”, zaključio je.

 

Komentari