Jandroković: Srbija će morati otvoriti arhive

screenshot/N1

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak kako je Vukovar simbol hrvatske slobode i borbe za neovisnost dok je vukovarska tragedija velika trauma na hrvatskom nacionalnom biću, a poručio je i kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.

“Svake se godine ovdje okuplja velik broj ljudi i osjeća tu ranu Vukovara, ali i veliki ponos i zahvalnost ovom gradu i ljudima koji su ga branili, jer su svojim herojstvom i požrtvovnošću doveli do toga da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu i da se otvori put slobodi i neovisnosti”, rekao je Jandroković novinarima na obilježavanju obljetnice vukovarske tragedije.

Upitan smatra li, kao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac relativizira tko je bio žrtva, a tko agresor, Jandroković je odgovorio kako je “sve jasno”.

“Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i da nije bilo Miloševićeve politike ratovi se ne bi događali i ne bi bilo velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali je bilo”, naglasio je Jandroković.



To je, poručio je, povijesna činjenica od koje nitko ne može pobjeći što god činio. “Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i mislim da moramo širiti tu svijest i među mlađim naraštajima. Mi smo pobjednici i na to moramo biti ponosni. Međutim, moramo se sjećati žrtava i iskazivati im poštovanje, pokazivati solidarnost sa njihovim obiteljima i to je ono što nas upućuje na budućnost. Dakle, ponos na pobjedu, svjesnost o tome da smo nacija koja je izborila slobodu u ratu, ali isto tako iskazivanje poštovanja prema svakoj žrtvi”, istaknuo je Jandroković.

Na upit je li Milorad Pupovac trebao biti u koloni sjećanja, Jandroković je rekao kako je Pupovac bio u nedjelju Vukovaru i iskazao poštovanje žrtvi na svoj način.

Politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li trebalo blokirati Srbiju na putu prema EU, kako predlaže predsjednica Republike, da bi se došlo do podataka o nestalima u Domovinskom ratu,  Jandroković je rekao kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.

Ocijenio je i kako politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju na ovim prostorima.

“Hrvatska je članica EU i postoje mehanizmi kojima se možemo poslužiti kada se radi o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u članstvo EU. Podaci o nestalima i stradalima dio se na neki način akija, jer se radi o ljudskim pravima i temeljnim vrednotama na kojima počiva EU. Uvjerenja sam da će Srbija morati poštivati sve svoje obveze”, rekao je Jandroković.

Na ponovljeni upit je li blokada opcija Jandroković je ponovio da Srbija mora ispoštovati sve svoje obveze, da je pregovarački put pred Srbijom dug te kako” vjeruje da će doći i do toga o čemu danas govorimo”.

Komentari