Jandroković se sastao s organizatorima 75. obljetnice bleiburške tragedije; Hoće li se ona i održati ovisi o situaciji s koronavirusom

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se u četvrtak s crkvenim predstavnicima i predstavnicima Počasnoga bleiburškog voda vezano uz organizaciju komemoracije žrtava i 75. obljetnice bleiburške tragedije.

Ovogodišnja komemoracija za žrtve bleiburške tragedije trebala bi se održati 16. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a sudionici sastanka zaključili su kako će se cijelo vrijeme pratiti i situacija s koronavirusom, o kojoj ovisi hoće li se ona i održati.

Istaknuta je važnost stalnih kontakata hrvatske i austrijske strane u pripremi organizacije komemoracije te važnost dostojanstvenog obilježavanja te velike tragedije hrvatskog naroda i odavanje pijeteta žrtvama uz poštovanje zakona i strogu zabranu isticanja neprihvatljivih simbola. Isto tako, istaknuto je kako na komemoraciji ni ove godine neće biti političkih govora.

Predvoditelj spomen-slavlja bit će kardinal Vinko Puljić

Na sastanku su crkveni predstavnici, kao organizatori liturgijskoga dijela komemoracije, izvijestili Jandrokovića kako su hrvatski biskupi za predvoditelja ovogodišnjega spomen-slavlja na komemoraciji u Bleiburgu odlučili predložiti vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.



S predsjednikom Hrvatskoga sabora o organizaciji ovogodišnje komemoracije razgovarali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te predstavnici Počasnoga bleiburškog voda.

HOĆE LI SE ZBOG KORONE OTKAZATI KOMEMORACIJA NA BLEIBURGU? Šeks i Vukojević dali su nam zanimljive odgovore

“Komemoracija će se svakako održati, u to nema sumnje. Jasno, bude li do tada došlo do pogoršanja situacije sa virusom nove gripe i bude li strožijih mjera, mi ćemo se prilagoditi i bleiburšku tragediju obilježiti negdje drugdje i na neki drugi način. Komemoracije se mogu održati bilo gdje u svijetu”, kazao nam je Vice Vukojević.

HOĆE LI SE ZBOG KORONE OTKAZATI KOMEMORACIJA NA BLEIBURGU? Šeks i Vukojević dali su nam zanimljive odgovore

Komentari