Jandroković se pokušava opravdati? Objasnio zašto je izbacio Katarinu Peović iz sabornice: Vikala je ‘Vi ste kvislinzi’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković večeras je pokušao opravdati svoju odluku da na početku jesenskog zasjedanja Sabora izbaci iz sabornice zastupnicu Katarinu Peović iz Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte.

Jandroković je rekao da je, nakon što je dobio informaciju da predsjednik Vlade Andrej Plenković zbog covida neće moći nazočiti aktualnom prijepodnevu, zastupnicima i klubovima ponudio opciju da postave pitanja ministrima ili da preskoče aktualac do povratka premijera. Rekao je da je očekivao da će oporba ići na prvu opciju, ali da je oporba povukla krivi potez jer je odbila aktualno prijepodne i krenula “uvredama, vrlo teškim riječima i kvalifikacijama, koji su bili na granici govora mržnje i nedokazanim optužbama na račun vladajuće većine i Vlade RH.”

“Gospođa Peović koristila je izraz ‘kvislinška vlada’. Kvisling je jedan od najvećih izdajica u povijesti ljudskog roda koji je završio tako da su ga norveške vlasti nakon 2. svjetskog rata strijeljale. Dakle, mislim da se radi o neprimjerenom izričaju”, rekao je Jandroković.

Dodao je da je Peović prvo dao opomenu, ali da je ona i dalje vikala “vi ste kvislinzi”, što smatra neprimjerenim.



“To nije demokratska rasprava, to je jedna teška neargumentirana optužba na granici, ponavljam još jednom, govora mržnje i zato sam postupio oštro”, rekao je Jandroković.

Što se tiče ostalih situacija, rekao je da je opomene davao zato što zastupnici nisu poštovali poslovnik, istaknuvši je da je jednak broj opomena dao i predstavnicima vladajuće većine i oporbe, prenosi N1.

 

Komentari