Jandroković: Recite što sam nekome uskratio; Selak Rasudić: Nešto ste pogrešno shvatili

Marija Selak Raspudić Foto: Pixell

Izjašnjavanje Hrvatskog sabora o oko 180 amandmana na prijedlog Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa počelo je u četvrtak stankom koju je zatražila Dalija Orešković (Klub IP-a, Pametnog i GLAS-a), tvrdeći da je predloženi Zakon manjkav.

“Zaključkom Vlade kojim se daje prethodna suglasnost za prihvaćanje pojedinih amandmana, vidljivo je da Vlada nije imala želju niti namjeru da promijeni smjer zakona u pravcu cjelovite urbane obnove koju zaziva struka ”, kazala je Orešković.

 Dodala je kako je obnova trebala biti prilika da se Zagreb organizacijski i infrastrukturno prilagodi potrebama 21. i 22. stoljeća, a da se sanacija štete od potresa iskoristi za daljnji urbanistički razvoj Zagreba kao moderne europske zelene metropole.

Saborskim zastupnicima obratila se i Marija Selak Raspudić iz kluba Mosta.



“Naravno da ostajemo pri ovome amandmanu da ćemo tražiti glasovanjem. Složit ću se sa zastupnikom Hajdukovićem, ovdje nemamo elemente nadzora nad transparentnošću provedbe sanacije koja će biti vrlo izdašna i za koju će se trošiti sredstva svih poreznih obveznika.

U prethodnom zakonu koji se mogao iskoristiti, kao što smo više puta naglašavali kao zakonski okvir koji je donesen 2019. godine, radi se o Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda. Člankom 9. definirano je da državno povjerenstvo koje je glavno, čini, odnosno imenuje prvo sabor.

Da ste tu provedbu koju ste godinu ranije zadržali i sada, mi ne bismo morali upućivati ovakve zahtjeve za transparentnošću. Budući da ste preskočili zakon koji ste sami donijeli, moramo tražiti dodatne osigurače unutar ovih zakona koji će osigurati transparentnost provedbe.

Ako kažete da možda nije moguće sve u ovome vremenu pustiti javnosti, nemamo mi problem s time – pustite onda kad bude gotovo i s onim što je moguće. Time ćete pokazati svoju odanost procesu transparentnosti, a ne kao što sada pokazujete da imate nominalno transparentne koalicijske partnere koji transparentno transcendiraju epidemiološke mjere.

Tražim vas da budete dosljedni i da vratite Sabor kao tijelo koje odlučuje i koje će se onda pobrinuti samo za transparentnosti provedbe”, kazala je Marija Selak Raspudić iz kluba Mosta.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je nakon govora Selak Raspudić kazao da nije shvatio što je željela reći, odnosno misli li da je potrebno da se svi zastupnici vrate u sabornicu. Selak Raspudić odgovorila je da se to odnosi na zakonski prijedlog koji bi mogao osigurati saborskim zastupnicima da prate ovu provedbu.

“Hvala vam lijepa, ali vas molim, da kada me prozivate da sam nešto nekome uskratio, onda i kažete što”, rekao je Jandroković.

“Ja vas nisam prozvala”, odgovorila mu je Selak Raspudić.

“Jeste, rekli ste da nemate uvjete za rad, da ovdje Sabor ne radi u potpunosti”, kazao je Jandroković.

“Ja ne znam što ste vi čuli, kakve uvjete za rad?”, kazala je Selak Raspudić.

“Čuo sam da Sabor ne radi u punoj formi, u punoj snazi kako bi mogao raditi – to je bilo moje shvaćanje”, rekao je Jandroković dok mu je Selak Raspudić odgovorila da je “nešto pogrešno shvatio”.

“Možda niste dovoljno pažljivo slušali”, napomenula je.

Komentari