Jandroković: Potpirivači mržnje i prodavači magle neće donijeti ništa dobra

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u petak kako Hrvatska ima niz novih izazova i kako nam “potpirivači mržnje i prodavači magle” neće donijeti ništa dobra.

“To je moja poruka građanima, jako dobro gledajte tko što govori, tko što radi, tko nudi rješenja, a tko ono što je neprovedivo i lažno”, poručio je Jandroković s konferencije za novinare, na kojoj je istaknuo da HDZ nije taj koji širi mržnju i kako se filozofija i poruke ‘mi ili oni’ nikada nije mogla čuti iz vrha HDZ-a.

“Koncentrirajmo se na ovaj tren, ne gledajmo natrag, nego naprijed, gledajmo kako nam politika može osigurati da hrvatsko društvo i država ide naprijed, po meni samo politika koja je odgovorna, solidarna stručna, razborita”, kazao je.

Smatra da se HDZ-u, posebno od kad mu je predsjednik Andrej Plenković, ne može pripisivati odgovornost za aktualni radikalizam.



HDZ je, posebno od kad joj je na čelu Andrej Plenković, učinila jako mnogo da se smire tenzije u hrvatskom društvu, kaže Jandroković koji se ne protivi propitivanju odgovornosti svih koji sudjeluju u javnom životu.

“Prije 2016., dvije osobe koje su vodile HDZ i SDP nisu radile da se razlike smanje, a filozofija koju je tada iznio sadašnji predsjednik Republike bila je ‘mi ili oni'”, rekao je napominjući da se takva filozofija nikad nije mogla čuti od predsjednika HDZ-a, premijera, predsjednika Sabora.

Dakle, u povijesti su se događale različite stvari, i SDP nosi svoju odgovornost i oni politički akteri koji demagogijom i populizmom daju laka i neprovediva obećanja, ali i huškaju na druge, kazao je Jandroković.

Ustvrdio je kako je ono što je Zoran Milanović izgovarao 2014., 2015. bilo “apsolutno s ciljem izazivanja podjela u hrvatskom društvu”, te dodao kako ne bježi ni od odgovornosti tadašnjeg HDZ-a, no da stavljati odgovornost samo na HDZ nije fer i nije istinito.

“Sintagma ‘mi ili oni’ došla je od tadašnjeg predsjednika SDP-a, a današnji predsjednik HDZ-a nije, niti će ikada to izgovoriti”, izjavio je.

Hrvatskoj nedostaje uvažavanja onih koji drugačije razmišljaju

Naglasio je i kako Hrvatskoj nedostaje rasprave, dijaloga, uvažavanja onih koji drugačije razmišljaju. Ako se ne slažemo politički, to nije razlog da dižemo puške jedini na druge, rekao je Jandroković.

“Postoji granica, zna se što je demokracija, što su institucije, nije sve dozvoljeno i ne smije biti, onima koji misle da je sve dozvoljeno u borbi za vlast se treba suprotstaviti, takve ljude marginalizirati”, rekao je i naglasio da ni jedan političar nije smio pravdati čin koji se dogodio na Markovom trgu, a bilo ih je.

Za izjave iz SDP-a i s lijeve strane političkog spektra, kaže da ponovno vraćaju u rasprave stare 70 godina. „Ako je to kreativnost politike koju danas nude onda su na jako niskim granama. MI imamo nove izazove, zdravstvene, sigurnosne, gospodarske, s njima se moramo uhvatiti u koštac“, naglasio je i opetovao da to mogu samo stručni i odgovorni ljudi, ne prodavači magle, širitelji mržnje, demagozi i populisti.

Moramo se uhvatiti u koštac s koronavirusom, to je prioritet, drugi je funkcioniranje institucija koje brinu o sigurnosti naših građana, rekao je Jandroković i poručio kako nas institucije mogu sačuvati, ne prodavači magle i oni koji raspiruju mržnju i vraćaju nas u prošlost.

Nama treba novi profil političara koji se zna nositi za ovim izazovima, kazao je.

Rekao je i kako se dugo vremena tuklo po Vladi i HDZ-u iz svih oružja, nisu se birale riječi, sredstva, uvrede te da je u tome sudjelovao i dio medija.

“Mi nismo ti koji šire mržnju i žele obračune po crtama razdora, želimo razgovarati sa svima koji Hrvatskoj žele činiti dobro, želimo dijalog, Hrvatsku na ponos naše djece”, izjavio je predsjednik Sabora i zaključio da ne možemo svaku kriznu situaciju pretvarati u ‘mi ili oni’, umjesto da tražimo zajednička rješenja.

Komentari