Jandroković: Pandemija će nam trajno izmijeniti život i neće biti povratka na način života koji je postojao ranije

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na pandemiju koronavirusa osvrnuo se predsjednik Sabora Gordan Jandroković na 14. Dubrovnik Forumu. Istaknuo je kako će ona “trajno izmijeniti život te da neće biti povratka na način života koji je postojao ranije”. Apelirao je na to kako je sada, više nego ikada potrebna suradnja, solidarnost i zajedništvo. 

“I povijesno gledano, pandemije su uvijek mijenjale svijet. Moramo zato biti svjesni da će se način života prije pandemije razlikovati od onoga u kakav ćemo zakoračiti nakon pandemije”, rekao je Jandroković.

U svom govoru na Forumu je istaknuo kako je “Hrvatska u 30 godina neovisnosti prošla zahtjevan put iz diktature u demokraciju, iz planskog gospodarstva u tržišnu ekonomiju, iz rata u mir i pritom ostvarili dva glavna geostrateška cilja – članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, a danas se suočava s novim vrstama izazova, poput demografskih problema, migracija, zaštite okoliša i klimatskih promjena koje spadaju u red najvećih globalnih ugroza”.

“Mi možemo poboljšati kvalitetu voda u rijekama i morima, mi trebamo smanjiti količine otpada, stvoriti zelene površine u našim gradovima i povećati upotrebu obnovljive energije. Tvrtke i države treba poticati da postanu lideri u novim tehnologijama”, rekao je Jandroković.



‘Naša moć nad prirodom je ograničena’, rekao je Jandroković

Ponovno se osvrnuo na pandemiju koronavirusa za što je naglasio kako nas je “uvjerila da je naša moć nad prirodom ograničena, no mi moramo očuvati naš planet za naraštaje koji dolaze”.

Jandroković je naglasio kako je “pojava koronavirusa dala novu dimenziju i učinila našu budućnost dodatno neizvjesnom”.

Rekao je kako bi želio pojačati međuparlamentarnu suradnju, ali je koronavirus tomu prepreka.

‘Samo ako se cijepimo živjet ćemo sigurnije, slobodnije i sadržajnije’, smatra Jandroković

“No zahvaljujući današnjoj znanosti, i na tu ugrozu imamo brzi i učinkovit odgovor – cijepljenje. Stoga, moramo osigurati pristup cjepivu na globalnoj razini”, istaknuo je predsjednik Sabora. Ponovno je pozvao na cijepljenje “jer ćemo samo tako moći živjeti sigurnije, slobodnije i sadržajnije”.

Spomenuo je i kako je Vlada donirala više od 300 tisuća doza cjepiva Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji. Albaniji i Kirgistanu.

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini te rekao kako je to Hrvatskoj vrlo važno “posebice zbog brojnog hrvatskog naroda koji tamo živi”.

“Očuvanje jednakopravnosti sva tri naroda i nužnost reformi važnih za euroatlantski put Bosne i Hercegovine, smjer je koji će osigurati mir i stabilnost”, zaključio je Jandroković.

Komentari