Jandroković odbio Bačićevu povredu poslovnika: Ustavni sud kaže ‘govorite što želite’

Dragan Matic / CROPIX

Radni tjedan u Hrvatskom saboru počeo je minutama za slobodni govor. Na govor zastupnika Vlahe Orepića reagirao je šef HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić, tražeći da ga se sankcionira zbog povrede poslovnika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, međutim, nije uvažio primjedbu kolege iz HDZ-a, referirajući se na presudu Ustavnog suda u slučaju Hrvoje Hitreca. Presuda, smatra Jandroković, šalje poruku da svatko ima pravo govoriti što želi.

Ustavni sud usvojio tužbu Hrvoja Hitreca, političare u Hrvatskoj smijemo nazivati idiotima!

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić progovorio je o slučaju Čelić, odnosno brzoj vožnji bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića.

‘To je propušteno sankcionirati. Prema toj osobi se ne ponaša kao prema svim drugim djelatnici koji bi bili suspendirani. To je prikriveno i smijenjen je s dužnosti. Na prekršajnom sudu čovjek oslobođen jer je bio na tajnom zadatku. Da stvar bude gora glavni ravnatelj ne zna da je bio na tajnom zadatku’, kazao je Orepić.



‘Neosnovano je donošena oslobađajuća presuda. Ova bahatost je prešla sve moguće granice. Govorim o nevjerojatnom primjeru pogodovanja. Očekujem da glavni državni odvjetnik posegne za izvanrednim pravnim lijekom’, kazao je Orepić.

‘Moramo vratiti nad i ponos i dostojanstvo policajcima. Moramo onemogućiti politiku koja se krije i koja nema hrabrosti govoriti. moramo vratiti ovaj slučaj na početak. ako ga ne vratimo onda ministar ne može biti ministar, ravnatelj policije ne može biti ravnatelj, sutkinja ne može biti sutkinja jer su sramota za ovu državu. Dotakli smo dno i ne možemo na ovaj način funkcionirati’, poručio je Orepić.

Za povredu poslovnika javio se HDZ-ov Branko Bačić kazavši da je ‘nedopustivo u Saboru ministra, ravnatelja i sutkinju nazvati sramotom za ovu državu’.

Međutim, predsjednik Sabora Gordan Jandroković procijenio je da se ne radi o povredi poslovnika. ‘Tim više što sam ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano uz korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići iznad onoga što je Ustavni sud preporučio svima nama i amnestiram kolegu Orepića. A poruka svima vama je govorite što želite’, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se tako na presudu Ustavnog suda, odnosno na odluku prema kojoj je Hrvoje Hitrec kažnjen sa 10.000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda jer je bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručio da je – idiot. Ustavni sud postupak je, pisao je Jutarnji list, vratio na početak poručivši da ‘inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod’, da su sudovi bili dužni razmotriti kako okolnost da je Stjepan Mesić političar poznat širokoj javnosti te da je inkriminirajuća izjava dana u vezi s njegovom političkom izjavom (djelovanjem) utječe na kaznenu osudu te da se pravo na slobodu izražavanja odnosi ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima nego i na one koje ‘vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju’, piše tportal.

Komentari