Jandroković očekuje da se Milanović jasnije odredi o putovanju u Albaniju: Definitivno je bilo previše helikoptera

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u utorak kako od predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje da se jasnije odredi o svom putovanju u Albaniju, s obzirom da su postojale kontradiktorne informacije.

Izrazio je pritom nadu kako će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i ostala nadležna tijela, ako bude potrebno, utvrditi kakav je točno bio karakter tog posjeta.

“Neću unaprijed ništa prosuđivati, neka predsjednik odgovori na ta pitanja”, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Odgovorio je i na upit je li mu opravdano da se za put u Albaniju koriste helikopter i brod, te da se samo na gorivo potroši 100.000 kuna.



“Čini mi se, ovako na prvu, ali morao bih imati uvid u cijeli slučaj, da je tu definitivno bilo previše helikoptera i da se vjerojatno moglo racionalnije organizirati taj put”, kaže Jandroković.

Poručio je kako se štićene osobe moraju voditi zakonom, slušati naputke onih koji brinu o njihovoj sigurnosti, ali i “biti razboriti i racionalni i voditi računa da troškovi budu razmjerni svrsi putovanja”.

Po njemu je tumačenje da netko ide na službeni put samo da dobije dnevnicu “neprihvatljivo i populističko” i ne slaže se s tim.

Dužnosnici u prvom redu moraju poštovati zakon, ako on kaže da moramo imati nalog, onda ih vjerojatno moramo imati, kazao je Gordan Jandroković.

O nestanku memorijske kartice

Ustvrdio je kako nema nikakvih saznanja o tome da je nestala memorijska kartica u kojoj su zabilježeni razgovori Josipe Rimac s pojedinim ministrima, o čemu piše tjednik Nacional.

“Nemam nikakvih spoznaja o tome, puno je tu stvari nejasno, tko je probio tu istragu, zašto sada i tom dinamikom cure transkripti”, odgovorio je Jandroković na novinarski upit boji li se da bi neki HDZ-ovi ministri mogli biti upleteni u aferu.

Volio bih da nadležne institucije profesionalno, korektno i pravedno rade taj posao i da oni koji su prekršili zakon, ili bili upleteni u nezakonite radnje, budu sankcionirani, ali unaprijed presuđivati temeljem novinskih natpisa ne mogu, kazao je.

Podsjetio je pritom na aferu SMS, u kojoj je “probijena” istraga, pa se ni danas ne zna tko je osobama pod nadzorom dojavio da ih se nadzire.

“Očekujem od nadležnih državnih institucija da rade svoje posao i da osobe koje krše zakon budu sankcionirane”, naglasio je.

Nestala je memorijska kartica na kojoj se nalaze svi snimljeni razgovori Josipe Rimac?

Komentari