Jandroković: Lagano je iz pozicije oporbe predlagati mjere za koje oni nemaju odgovornost

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak je kritički odgovorio na peticiju četiri oporbene stranke kojom traže uvođenje jednogodišnjeg, umjesto tromjesečnog, moratorija na kredite, poručivši kako je lagano predlagati iz pozicije oporbe.

„Lagano je iz pozicije oporbe predlagati mjere za koje oni nemaju odgovornost i za koje vjerojatno ni ne sagledavaju, niti žele sagledavati, kakve će biti ukupne posljedice“, rekao je Jandroković upitan za inicijativu koju je, uz potporu HSS-a, HSU-a i SNAGA-e, pokrenuo SDP.

Ocijenio je kako Vlada u krizi izazvanoj koronavirusom napravila jako puno, pokazala da je spremna pomoći privatnom sektoru, zaštiti javni sektor, blokirane i ovršene.

Moratorijem na kredite od tri mjeseca učinjen je veliki korak, a što će biti dalje, vidjet ćemo, nije isključeno da će se produžiti, naglasio je.



Još uvijek potreban veliki oprez

Iskazao je razumijevanje za mjere popuštanja koje je donijela Vlada, ali i naglasio da je još uvijek potreban veliki oprez i oprezno otvaranje u svim sektorima koji neće ugroziti zdravlje građana.

Još uvijek je primaran zadatak zaštiti živote i zdravlje građana, u čemu smo bili vrlo uspješni. Moramo biti vrlo oprezni i ne treba olako pristajati na pritiske od onih koji sutra neće odgovarati ako dođe do rasta broja umrlih i bolesnih, rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva na kojemu se razgovaralo o izmjeni saborskog Poslovnika, odnosno o potrebi sa Sabor svoj rad prilagodi posebnim okolnostima zbog panedmije.

OPORBA POKRENULA PETICIJU Traže uvođenje jednogodišnjeg moratorija na otplatu kredita

Predložio je, kaže, u tom smislu jedan tekst koji je dobio potporu pet članova Predsjedništva, samo je Božo Petrov (Most) bio protiv.

Ključna je promjena da bi se u određivanju zastupnika koji u doba koronavurisa mogu biti u sabornici vodilo računa o proporcionalnoj zastupljenosti saborskih klubova i broju zastupnika koje imaju.

U sabornici 40, umjesto 30 zastupnika

Opredijelili smo se za model aktualnog prijepodneva, mislim da se radi o pravednom modelu, koji bi, osim mogućnosti da svaki klub sudjeluje u raspravi, osigurao i da veći klubovi imaju veći broj zastupnika, rekao je Jandroković, napominjući da bi na taj način u sabornici bilo 40 zastupnika, umjesto sadašnjih 30, dva iz svakog kluba, pa bi se i dalje mogle provoditi mjere zaštite od zaraze.

Taj će prijedlog početkom idućega tjedna raspraviti Odbor za Ustav i postigne li se na njemu dogovor ići će na plenarnu sjednicu, pa je moguće da se već idući tjedan donese odluka o izmjeni Poslovnika. Bude li Odbor trebao neko vrijeme onda će se donijeti nešto kasnije, rekao je Jandroković.

Petrov: Omogućiti svakom zastupniku sudjelovanje u raspravi

Čelnik Mosta Božo Petrov pojasnio je da se usprotivio izmjenama Poslovnika jer smatra da se mora omogućiti svakom zastupniku da sudjeluje u raspravi. Bilo kakvo uvođenje kvota saborskih zastupnika po nama je protiv Ustava, pogotovo u trenutku kada zbog toga mijenjate Poslovnik koji je na razini zakona, istaknuo je.

Petrov i oporba su za izmjene ovršnog i poreznih zakona te zaustavljanje ovršenja nekretnina i pokretnina

Zastupnicima se mora omogućiti da sudjeluju u raspravama i ako su trenutačno određene mjere socijalnog distanciranja, postoje, kaže, nove ICT-tehnologije koje omogućuju da apsolutno svi zastupnici mogu sudjelovati, bili oni fizički prisutni u sabornici ili distancirani. “Postoje i saborski zastupnici koji zbog svog zdravstvenog stanja imunokompromitiranosti u ovome trenutku ne mogu uopće sudjelovati. To se ne smije događati, a smatram da u 21. stoljeću imamo dovoljno tehnologija koje nam omogućuju da apsolutno svi saborski zastupnici mogu sudjelovati u raspravama i obavljati svoj posao”, zaključio je Petrov.

Komentari