Jandroković: “Kakva je to sloboda koju žele neki, a koja donosi smrt?”

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zapitao se, komentirajući prosvjed protiv covid-potvrda, kakva je to sloboda koju bi pojedinci htjeli za sebe, a koja “donosi smrt i odnosi brojne živote koji nisu trebali otići”.

“Oni koji zazivaju vlastitu slobodu izbjegavajući covid-potvrde i testiranje očito ne razmišljaju da postoje ljudi koji plaćaju veliku cijenu ove epidemije”, naglasio je predsjednik sabora na Hrvatskom radiju.

Kazao je i kako smatra da u ovom trenutku nije ključno pitanje “da” ili “ne” s covid-potvrdama, nego što imamo više od 10 tisuća umrlih od covida, a danas rekordnih 73 u ovome, četvrtom valu.

“Ne znam kakva je to sloboda koju bi pojedinci htjeli za sebe, a koja donosi smrt i odnosi brojne živote koji nisu trebali otići”, rekao je u emisiji S Markova trga.



Upitao se i kakva je to sloboda koja isključuje doktore i medicinske sestre, koji godinu i devet mjeseci “ginu” da bi spašavali ljudske živote, te pozvao da im se iskaže povjerenje jer rade u nemogućim uvjetima.

Kad je riječ o subotnjem prosvjedu, kaže da je sastavom bio vrlo heterogen, da je među okupljenima bilo i “različitih lažnih proroka, ali i političkih profitera koji su nanjušili temu” za koju smatraju da bi na njoj mogli prikupiti koji politički bod.

“U 30 godina nisam čuo da predsjednik poziva na nepoštivanje zakona”
“To je jedan od fenomena koji nismo imali, u 30 godina moderne Hrvatske nisam čuo da predsjednik Republike otvoreno poziva na nepoštivanje zakona i propisa”, odgovorio je Jandroković upitan kako komentira da su neki zastupnici, ali i predsjednik države, pozvali na nepoštovanje propisa, nakon što su na snagu stupile covid-potvrde.

“Evo, i danas smo čuli (predsjednikovu) poruku da nikakve inspekcije ne mogu doći u njegov ured jer da ih neće pustiti. Ne znam koji zakon jamči tu mogućnost”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora i podsjetio kako to nije prva poruka kojom se poziva na kršenje zakona. “Sjetite se zakona o sudovima, o obrani, o državnim blagdanima”, napomenuo je.

Upitan razmišlja li se i kod nas o obveznom cijepljenju, Jandroković je istaknuo kako je Hrvatska donijela svoje mjere te kako u ovom trenutku ne može govoriti hoće li biti i nekih drugih, prenosi Index.

Sve će ovisiti o tome kako će se pandemija razvijati, dodao je.

Vrlo je suzdržano komentirao priopćenje Hrvatske biskupske konferencije o cijepljenju.

“Njihovo je priopćenje očito rezultat kompromisa, koji postoji u samoj HBK, vjerojatno i među svećenicima. To je njihova odluka, neću više od toga reći”, izjavio je.

Komentari