Jandroković: Iz Beograda dolaze povijesno netočne informacije. Srbija je bila agresor na Hrvatsku i mora se suočiti s poviješću

Gordan Jandroković Foto: Željko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Splitu se sastao sa županom Blaženkom Bobanom. 

Komentirao je ideju da Grad Split dobije posebni status kakav ima i Grad Zagreb.

“Split je drugi po veličini hrvatski grad, ima veliku važnosti. O teritorijalnom ustrojstvu možemo govoriti kako afirmirati Split i institucionalno. Ne mogu vam sada dati precizan odgovor, ali poštujemo svaku ideju koja ide u smjeru jačanju pozicije Splita”, rekao je.

Osvrnuo se na izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da se ne vode politikama prošlosti, nego da su njihove politike – politike odgovornosti i budućnosti.


“Već tradicionalno prilikom obilježavanja Oluje iz Beograda dolaze poruke koje su povijesno netočne. To su pokušaji da se u percepciji ljudi promijeni ono što mi znamo da je povijesna istina, a to je da je Srbija bila agresor na Republiku Hrvatsku, Hrvatska je tada podnijela ogromne žrtve i u ljudskim životima i materijalno i to je opće poznata stvar. Srbija se mora suočiti s poviješću i s vlastitom odgovornošću”, istaknuo je.

Dodao je: “Mi znamo da je Hrvatska bila napadnuta, da smo vodili pravedan rat, da smo u tom ratu pobijedili, ponosni smo na to. Uvijek ćemo biti ponosni na to što smo pobijedili u Domovinskom ratu”.

Komentirao je i situaciju u BiH navodeći da postoje pokušaji da se Hrvate u BiH izgura iz konstitutivne vlasti te da će Hrvatska pomoći Hrvatima u BiH.

Komentirao je i izbor predsjednika Vrhovnog suda.

“Želja je nas koji sudjelujemo u tome da ovog puta izaberemo kandidata koji će zaista biti najbolji”, poručio je, prenosi N1.

Komentari