Jandroković: Cilj Milanovića nije bila argumentirana rasprava nego kavga!

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u središnjici HDZ-a dao izjavu na medije i osvrnuo se na izbor predsjednika Milanovića da predloži Zlatu Đurđević kao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Cilj Milanovića danas nije bio argumentirana rasprava o onome što nas čeka kada je u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda već je želio tu raspravu pretvoriti u kavgu”, kaže Jandroković.

“I to ne u političku kavgu, nego u osobnu, ad hominem raspravu gdje ćemo se mi vrijeđati kako naši građani ne bi vidjeli što je ustvari meritum. U ovom slučaju je poštivanje Ustava, zakona i javnog poziva. To vam je karakteristika primitivnih ljudi. Kada nemaju argumente, onda vas vrijeđaju, lažu i to je već više puta viđeno”, dodaje.

Međutim, kaže, bio bi neozbiljan, neodgovoran kada bi se upustio u tu vrstu rasprave jer smatra da za tim nema potrebe.



“Ovdje je jednostavno sve pravno jasno. Ustav definira što je ovlast predsjednika Republike, a Zakon o sudovima vrlo jasno propisuje proceduru na koji se način izabire predsjednik Vrhovnog suda i ja ću tu proceduru poštivati. Predsjednik Republike danas je uputio, dobio sam upravo sada od svojih suradnika njegov dopis, i ja ću ga proučiti. Ako nije u skladu sa zakonom, onda ću postupiti u skladu s onim što mi nalaže poslovnik”, tvrdi.

Novinari su ga upitali što točno ne bi bilo u skladu sa zakonom.

“Dakle, postoji ustavna ovlast predsjednika Republike da Hrvatskom saboru predloži predsjednika Vrhovnog suda. Nakon toga, parlamentarna većina potvrđuje ili odbacuje taj prijedlog. Međutim, 2018. u Zakon o sudovima unesena je odredba koja je procedura da bi se do tog trenutka u Saboru došlo. Procedura je ta da prvo DSV raspisuje javni poziv. Predsjednik Republike želi bez javnog poziva svoga kandidata i to je i učinio. Kada bih ja to uvrstio u Dnevni red, ja bih prekršio zakon. Dakle, on čak u svom prijedlogu koji sam vidio uopće ne navodi zakon. On ne spominje zakon kao da ga nema. To ne znam je li se ikada dogodilo uopće u Hrvatskoj da predsjednik Republike svjesno, namjerno ne želi poštovati zakon. Bori se kao za snaženje pravosuđa, za ugled pravosuđa, a on je prvi koji krši zakon. To je po mom mišljenju vrlo štetno. Ne samo taj ton koji upotrebljava, Ja očekujem da će on sad nakon ovoga mog nastupa nastaviti dalje s uvredama. On mene želi uvući u to da se nas dvojica vrijeđamo”, kaže.

“Ja sam s njime znao polemizirati u Hrvatskom saboru u onom mandatu 2011. – 2015. i poslije svake takve rasprave vi se osjećate prljavo. I meni to nije fino, a njemu očito je. Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav. To od mene neće dobiti”, dodao je.

Na pitanje znači li to da je on predsjednika nazvao primitivcem, odgovara: “Ja sam opisao kako se ponašaju primitivni ljudi. Ako se on tu prepoznao, možda je i u pravu”, prenosi N1.

Komentari