Jandroković čestitao Dan državnosti: Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti, 30. svibnja podsjetivši da je prije 30 godina konstituiran prvi višestranački Sabor čime je otvoren put prema – demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske.

“Time je učinjen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države i zato je taj dan izabran kao ‘svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti'”, navodi Jandroković u čestitki svim građankama i građanima Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu.

Podsjetio je na prve slobodne izbore

Podsjeća da su neposredno prije 30. svibnja 1990. i konstituiranja Sabora, održani prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori na kojima je hrvatski narod, nakon dugo vremena, izabrao svoje istinsko predstavništvo. Ističe i povijesnu ulogu koju je imao Sabor.

“Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je, kao predstavničko tijelo hrvatskoga naroda koje čuva hrvatsku državnost i štiti interese hrvatskoga naroda, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s izraženim kršćanskim identitetom”, ističe Jandroković.



Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske

Posebnu zahvalnost izražava hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, navodi kako je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske.

“U obrani hrvatske državnosti, mnogi hrvatski ljudi, a posebno branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu. Stoga im danas izražavamo našu zahvalnost. Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, a njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe”, naglasio je.

Podsjetio je kako i danas svjedočimo “vremenu brojnih suvremenih izazova”, a Dan državnosti obilježavamo u promijenjenim životnim okolnostima zbog globalne zdravstvene krize.

“Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke”

“Puno puta u svojoj povijesti Hrvatska je dokazala da zna uspješno prebroditi teške prepreke. I ovoga puta, zahvaljujući prije svega snazi, odgovornosti, ozbiljnosti, hrabrosti, solidarnosti i zajedništvu naših građana, uspješno smo prevladali ovu nedaću”, navodi Jandroković i ističe kako je i Sabor dao svoj doprinos.

“Hrvatski sabor je u ovim posebnim okolnostima odgovorio na zahtjeve, potrebe i brige hrvatskih građana donošenjem snažnog zakonodavnog okvira kojim se jamči nastavak gospodarskih aktivnosti”, naglasio je te istaknuo zadatak koji je pred svima.

Evo što predsjednik Sabora poručuje

“Pred nama svima ostaje zadatak da – uz daljnje osnaživanje svih demokratskih vrijednosti – mira, slobode, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te solidarnosti – odlučno i složno učinimo sve kako bismo pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju, a time i općem boljitku svih građana”, poručuje.

Sretan Dan državnosti poželio je svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima koji je vole i poštuju.

Komentari