‘JADRANOM ĆE VLADATI STRANCI’! ALARMANTNO STANJE: ‘Hrvatska ratna mornarica ne bi se bila u stanju obraniti od ozbiljnijeg neprijatelja’

Umirovljeni viceadmiral i zapovjednik HRM-a Zdravko Kardum otkriva bolnu istinu o stanju naših pomorskih snaga: Obalna je obrana zanemarena, infrastruktura je devastirana, a časnici razvlašteni. 

Kardum je bio zapovjednika HRM-a i Obalne straže, a po odlasku u mirovinu izrekao je žalosnu prognozu sažetu u par riječi: “HRM se potapa i nastavi li se tako, Jadranom će vladati stranci”. U razgovoru za Večernji detektirao je sve probleme HRM-a i zaštite Jadrana.

“Dobar naslov samo je slikovito izražajan opis straha zbog procesa koji su pogodili u prvom redu flotu i obalnu obranu mornarice, dva krucijalna čimbenika HRM-a. Sad je stanje teže nego što je tada bilo jer su raketne topovnjače kao glavni brodovi stariji i manje ispravni, a samim tim i raspoloživi, a protubrodske su rakete na izdisaju. Tih raketa u ovoj izvornoj inačici više nema ni u jednoj državi, a pri kraju je otpis i raketa RBS-15 Mk2. Zbog inače lošeg pogona problem je naglašeno izražen kod topovnjača klase “Kralj”. Obalna je obrana zanemarena, infrastruktura je devastirana, ponegdje i uništena, a tri mobilna obalna lansera zbog starosti raketa dijele sudbinu brodova. Što se tiče stranaca, zasad nema žešćih nasrtaja, što ne znači da ih neće biti. Realno, HRM u ovom vremenu ne bi bio u stanju obraniti interese Republike Hrvatske na moru od bilo kojeg ozbiljnijeg protivnika. Isto sam tvrdio 2003. (2004.) na brifingu vrhovnom zapovjedniku u nazočnosti ministra obrane i načelnika GS-a OSRH”, govori Kardum te nadodaje kako je veliki problem što su časnici razvlašteni, a sva moć usmjerena u ruke politike i ministra obrane, piše Večernji list.

‘Grane vojske trebali bi znati što je njihov novac’

“Veliki je problem što svaka garnitura koja dođe na položaj na kojem se odlučuje najprije želi prikazati kako je prije njega bilo sve bez veze i da s njim sve počinje. Znači, nemamo kontinuiteta, a istovremeno smo skloni ne pridržavati se vlastitih planova. Čelnici misle da su iznad svega i da imaju pravo mijenjati stvari bez duboke analize zašto je to baš tako zamišljeno. Časnici na vodećim pozicijama nesigurni su jer su razvlašteni i ni o čemu ne odlučuju. Sva vlast i moć koju je sustavu obrane dala politika u rukama je ministra obrane i/ili načelnika GS-a ovisno tko je od njih dvojice izborio za dominaciju. Zbog nedovoljnog znanja često rade ono što misle da znaju, a ne ono što trebaju. Na žalost, toga ima u svim segmentima i seže do najviših funkcija. Grane vojske trebale bi znati što je njihov novac i sukladno usvojenim planovima odlučivati o trošenju, naravno u suradnji s GS-om i Ministarstvom”, rekao je Kardum, a potom otkrio kako HRM treba višenamjensku korvetu s protupovršinskim i protupodmorničkim sposobnostima budući da su trenutni ratni brodovi na izdahu.



“Svakako nam je potreban određeni broj većih brodova koji bi trebali biti okosnica za uspostavu kvalitetne protupodmorničke, proturaketne i protuzrakoplovne obrane (PR/PZ). Bio bih veseliji kad bismo počeli ozbiljno razmišljati o višenamjenskoj korveti s protupovršinskim, PR/ PZ i težišno protupodmorničkim sposobnostima. Znam da je to skup brod i u ovom trenutku teško dostupan, ali baš zbog toga sad je vrijeme da se potpuno definira, projektira i počnu razgovori o gradnji. Što se tiče ambicioznosti, držim kako vrijeme za takvu gradnju teško može biti manje od pet do šest godina”, zaključuje Kardum i poručuje kako je hrvatska obala zbog svoje razvedenosti izrazito podobna za manje podmornice koje bi u vještim rukama izrazito dobro poslužile u obrani.

Evo što predlaže

“Mornarici nedostaju protuminski brodovi, no u ovom trenutku nema novih potreba uz dva desantna broda. Naravno, dodatne snage moraju biti u Jadroliniji. Podmornica postaje najmoćnije borbeno sredstvo. Imaju fantastične sposobnosti, ali su i jako skupe. I dalje držim da su nam potrebne i uza sve ne bih odustao od malih podmornica deplasmana 250- 300 t s bar dvije torpedne cijevi u čvrstom trupu. Bila bi to respektabilna snaga u vještim rukama i ambijentu naše razvedene, za obranu pogodne obale. Za HRM redom: modernizirati brodove klase „Kralj“ i tri MOL-a (mobilni obalni lanseri). Paralelno s ovim poslovima nabaviti novi raketni sustav. Nakon toga pristupiti gradnji višenamjenskih korveta te šest raketnih brodova na poboljšanom projektu RTOP „Šibenik“ kao zamjenu za RTOP-21, 41, 42 i četiri „Mirne“ te dodatnih šest MOL-ova. Poslije toga na red bi došli minolovci i na kraju podmornice. Minolovci bi mogli doći i prije ako bi to bilo u okvirima savezničke bilateralne pomoći. Predložio bih doradu projekta za posljednja dva OB-31 i njihovo opremanje brodskim raketama”, rekao je za Večernji umirovljeni viceadmiral i zapovjednik HRM-a Zdravko Kardum.

Komentari