Izvori iz HDZ-a: Priče oko Kujundžića neće stati, ima toga još!; Tri su moguća nasljednika

Marko Todorov / CROPIX

O političkoj sudbini Milana Kujundžića sada će odlučivati isključivo premijer Andrej Plenković nakon što je ministar zdravstva još na subotnjem sastanku u Banskim dvorima odbio dati ostavku zbog afera s imovinskom karticom i jučer na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdio kako ostavku ne da i kako je svoj mandat dao na raspolaganje predsjedniku Vlade, piše Jutarnji list.

Kujundžić se i jučer sastao s premijerom oko 11.30 sati, ali ni taj polusatni sastanak očito nije urodio plodom, već je ministar zdravstva sazvao konferenciju za medije u svom ministarstvu dva sata poslije. Već tada je bilo jasno da neće dati ostavku, jer se obično to radi na zajedničkoj press konferenciji s premijerom. Ponovno je odbacio sve optužbe i sa sobom poveo odvjetnika koji ga zastupa.

S odvjetnikom je, kako doznaje list, razgovarao tijekom cijelog jutra, pa se zbog toga nije ni pojavio na zakazanoj konferenciji o korona virusu, a kasniju opširnu izjavu za medije sastavljao je večer prije, da bi je poslije koordinirao upravo s odvjetnikom.

A premijer Plenković, poručili su iz Banskih dvora, danas bi se trebao očitovati oko njegovih izjava, jer je jučer odmah nakon sastanka s njim otputovao u Poljsku.



U HDZ-u pak neki sugovornici kažu da Kujundžića sigurno premijer treba smijeniti, ali nisu baš sigurni da će se to dogoditi tako brzo.

“On sigurno sam neće otići. Kada je već trebao biti smijenjen u rekonstrukciji Vlade, otvoreno je rekao da onda u Saboru Plenković neće imati njegovu ruku, tako da je na funkciji ostao ucjenom. To je njegov karakter i nema šanse da se sam makne”, rekao je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac novinarima Jutarenjeg.

“Vjerojatno će ga morati mijenjati kad-tad, jer priče oko njega neće stati”, budući da, prema njegovu mišljenju, ima toga još, dodaje isti sugovornik.

“Govorili smo Plenkoviću čim se to sve počelo odmotavati da ga makne zbog osjetljivosti trenutka u kojem nas čekaju i izbori unutar stranke i parlamentarni izbori za par mjeseci, a i s obzirom na to da su i neki raniji ministri napravili štetu. No, Kujundžić je takav i on ako bude smijenjen sigurno ide u Sabor i tamo će imati neku svoju priču”, kaže sugovornik lista. No, zaključuje da je kraj mandata i da je HDZ-u veća šteta sam Kujundžić kao ministar, a manja to što će možda izgubiti jednu ruku u Saboru.

“Ja mislim da ga treba mijenjati pa i po cijenu da izgubimo tu jednu ruku”, smatra sugovornik iz HDZ-a.

Tko su mogući nasljednici

Ministar zdravstva Milan Kujundžić dao je mandat na raspolaganje i sada su sve oči uprte u premijera Andreja Plenkovića, te se čeka u kojem će trenutku smijeniti ministra. Već se neko vrijeme špekulira tko bi mogao preuzeti Ministarstvo zdravstva, a iako se u kuloarima spominje više imena, u ovome trenutku najizglednija su tri kandidata.

Prim. Željko Plazonić

Plazonić je specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije koji je većinu karijere odradio u riječkom KBC-u. Od 2016. godine državni tajnik je u Ministarstvu zdravstva, a odnedavno je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka. Plazonić je za Jutarnji list potvrdio kako bi prihvatio poziciju ministra kada bi se to od njega tražilo, ali da ga nitko još uvijek nije kontaktirao. Smatra da ministar mora biti netko dobro upoznat s radom ministarstva jer je ostalo još pola godine mandata. Također je naveo kako se u mnogim stvarima ne slaže s ministrom, kada je riječ o vođenju ministarstva, te da mu je projekte koje je smatrao vrijednima odbio.

Prof. dr. Vili Beroš

Pomoćnik ministra Kujundžića, neurokirurg koji je radio u KBC Sestre milosrdnice. Njegovo ime se spominje još otkako je Most u dva navrata tražio razrješenje ministra. Sinoć je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno priznao da bi prihvatio ponudu premijera Andreja Plenkovića da bude ministar zdravstva. Međutim, kaže i da takvu ponudu od premijera još uvijek nije dobio.

“Ono što je izvjesno, mislim da će premijer, kao i do sada, donijeti odluku koja je na dobrobit zdravstva i naših pacijenata”, rekao je.

Doc. dr. Dario Nakić

Bivši ministar zdravstva iz Vlade Tihomira Oreškovića koji je na toj poziciji bio svega deset mjeseci. Liječnik je u zadarskoj bolnici gdje je bio i dugogodišnji ravnatelj. Za Jutarnji list je rekao kako ga nitko nije zvao da preuzme ministarstvo te da ministar još nije razriješen i da se samim time ne može još ništa govoriti na tu temu. Takvu mogućnost nije decidirano odbio, nego je rekao da o tome može govoriti ako mu netko ponudi poziciju, piše Jutarnji list.

Komentari