Izvanredna presica: Split postao novo žarište zaraze koronavirusom

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 582 obrađena testa danas su 103 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju.

Samo je u Splitu zabolježen 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je Split postao novo žarište. Oboljele bilježe i Makarska 7, Sinj 2, Vrlike 1, Solina 1, Trilja 2, Jelse 2, Splita 41, Lokvičića 5, Prološca 9, Lovreća 6, Zmijavaca 2, Runovića 4, Podbablja 4, Ciste Provo 3 i Imotskog 14 osoba.

Splitski stožer sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog velikog broja novih slučajeva u toj županiji.

Oboljeli uglavnom mladi

“I dalje se nastavlja priliv oboljelih, posebno tu mislimo na Imotsku krajinu koja je u fokusu zadnjih dana. Većina novoboljelih, gotovo svi, su mladi ljudi, s vrlo blagim i gotovo neprimjetnim simptomima. Budući da mladi imaju velik broj kotnakata aktivan i socijalni život, očekujemo blagi porast još određeno vrijeme. Mladi su toliko aktivni da često i zaborave kontakte i s kim su se družili. No većina je s većih okupljanja, s rođendana, obiteljskih slavlja i veći broj sa svadbi”, rekla je Diana Nonković, voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Splitsko-dalmatinske županije.



“Mi od jutra do mraka pokušavamo uspostaviti sve kontakte, ali odgovornost je na svakome od nas, svakom roditelju, djetetu, na mladima. Morali bi imati odgovornost prema društvu i bližnjima” istaknula je Nonković.

Dodala je da je interes za testiranje sve veći. “Nastojimo zadovoljiti taj interes, i za naše građane i za turiste. Naravno da ne možemo uvijek potpuno uspjeti te se unaprijed ispričavam svima koji duže čekaju”, rekla je.

Zamjenik župana Luka Brčić rekao je da je u Imotskom danas sastanak lokalniih stožera te da će se uvesti nove mjere.  “Zabranit će se rad kafićima na zatvorenom, radit će samo terase. Također će se ograničiti broj ljudi na svadbama, a na sahranama neće biti izražavanja sućuti”, rekao je Brčić.

Komentari