IZRAZIO PODRŠKU UKRAJINI Plenković razgovarao s Zelenskijem! Evo što mu je poručio

Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković izrazio je podršku Ukrajini uoči odluke o dobivanju kandidatskog statusa za Europsku uniju, objavio je u utorak navečer na Twitteru.

“Uoči sastanka Europskog vijeća u telefonskom razgovoru s predsjednikom Volodomirom Zelenskijem izrazio sam našu podršku Ukrajini u stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Žalimo zbog brojnih nevinih žrtava rata te nastavljamo pomagati Ukrajini, koja danas brani svoju slobodu i vrijednosti cijele Europe”, stoji u premijerovoj objavi.

Na redovitom sastanku na vrhu šefovi država ili vlada EU-a u četvrtak i petak trebaju odlučiti hoće li slijediti preporuke Europske komisije da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo.

Potporu da joj se odmah dodijeli status kandidata Ukrajina je dobila od čelnika triju najvećih zemalja Njemačke, Francuske i Italije koji su prošli tjedan zajedno posjetili Kijev.

Ukrajina ima potporu većine država članica, ali neke od njih poput Nizozemske i Danske, pokazuju suzdržanost.

Za dobivanje kandidatskog statusa potrebna je suglasnost svih država članica.

Zelenskij je na Twitteru zahvalio na podršci.

“Odluka Inicijative triju mora da uključe Ukrajinu kao sudionika pojačat će ukrajinsko-hrvatsku suradnju na području energije, prometa, i infrastrukture”, objavio je Zelenskij.

 

Komentari