‘Iznenadili su nas portali s kršenjem izborne šutnje, kazne su do 500.000 kn’

Tomislav Kristo / CROPIX

Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a, u Dnevniku N1 rekla je da je izborni dan protekao mirno, uz uobičajena kršenja izborne šutnje.

“Najveća izlaznost je u Ličko-senjskoj županiji 44,03%, a u Gospiću čak 51%. Visoka je u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavpnskoj, a najslabija je izlaznost u Zagrebačkoj, Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Kad gledamo gradove, najmanja izlaznost je u Velikoj Gorici, Koprivnici i Osijeku”, rekla je Vesna Fabijančić-Križanić.

Kaže da je teško je naći razlog tome, no smatra da je izlaznost gdje se bira i gradonačelnik, i načelnik, i župan veća, nego gdje je samo župan u pitanju.

Na pitanje o eventualnim incidentima rekla je:



“Uobičajeno je protekao dan, nije bilo nepravilnosti za glasanje na biračkim mjestima, proteklo je mirno. Prijave koje smo dobili i proslijedili, odnose se na kršenje izborne šutnje, ubičajene stvari, društvene mreže.

Iznenadila nas je upornost portala koji su kršili izbornu šutnju, objavljivali izjave kandidata. To smo proslijedili nadležnim izbornim povjerenstvima, a iznenadilo nas je jer su kazne jako visoke, od 100 do 500 tisuća kuna, već tjednima na to upozoravamo.”

Komentari