IZNADPROSJEČNO TOPLO Kao da nije zima nego proljeće. Temperature će rasti i do 15 stupnjeva

Pixabay

Na jugu Hrvatske u petak će puhati uglavnom jako, ponegdje na udare i olujno jugo uz obalu te oštro – južni vjetar prema otvorenome moru, koje osobito navečer može biti i jače valovito. I pritom temperatura zraka iznadprosječno visoka, uz povremenu kišu.

I na srednjem Jadranu kao da nije zima nego proljeće – tijekom dana uz promjenjivo i vjetrovito vrijeme temperatura će biti uglavnom od 12 do 16 stupnjeva, a u oblačnijoj i kišovitijoj unutrašnjosti Dalmacije između 7 i 14 °C.

Podjednako će razmjerno visoka temperatura biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati oblačno, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, a mnogima bi moglo smetati i većinom jako, mjestimice na udare i olujno jugo te oštro, u gorju i jugozapadnjak.

Upozorenje zbog mjestimičnih olujnih udara jugozapadnog vjetra postoji i u središnjoj Hrvatskoj, osobito uz granicu sa Slovenijom, gdje je i kiša vjerojatnija nego u Sisačko-moslavačkoj i zapadnijim županijama. Temperatura ujutro od 7 do 9 °C, poslijepodne pak oko 15 °C.



Iznadprosječno toplo i u istočnim hrvatskim krajevima, gdje će ujutro biti najhladnije, osobito u Posavini, ali manje nego u četvrtak. Danju pretežno suho i barem djelomice sunčano.

Sve manje toplo, ali razmjerno vjetrovito, uz česte oborine, ponegdje i obilnije

I sljedećih će dana temperatura na kopnu biti viša od prosječne, ali sve manje. No, oborine će biti češće, i dalje obilnije u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Uz promjenjivo će vrijeme, te ponegdje umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, osim kiše padati i snijeg – u subotu uglavnom u gorju, a u noći na nedjelju i posebice tijekom nedjelje i ponedjeljka i u nekim nizinama.

Na Jadranu česta, gdjegod i obilna kiša, tijekom vikenda još uz većinom jako, na udare mjestimice i olujno jugo i južni vjetar, u u subotu i lebić, za neke poznatiji kao garbin, te još više – kao jugozapadni, a na sjevernom će dijelu od subote navečer biti i bure i tramontane, uz koje je ponegdje moguć i snijeg. Temperatura zraka u padu, ali do nedjelje još za siječanj razmjerno visoka, prognozirao je za HRT Zoran Vakula.

Komentari