Izmjene zagrebačkog GUP-a na sjednici Gradske skupštine 9. prosinca

Izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog-urbanističkog plana (GUP) gradonačelnik Milan Bandić predložit će po hitnom postupku na sjednicu Gradske skupštine 9. prosinca, doznaje Hina u utorak u Gradskoj skupštini.

Izmjene GUP-a će gradskim zastupnicima biti predložene da ih na dnevni red sjednice 9. prosinca uvrste po hitnom postupku.

Treća sreća

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je 21. studenoga, iz trećeg puta izdalo pozitivno mišljenje na zagrebački GUP, što je značilo da je Grad Zagreb uvažio sve primjedbe Ministarstva, te da GUP može ići pred zagrebačku Gradsku skupštinu.

U Ministarstvu su tada rekli da se Grad Zagreb obvezao da će ispoštovati Zakon o prostornom uređenju, pa će tako primjerice, na prostoru Hipodroma sportsko-rekreacijska namjena morati biti minimalno 51 posto, kao što je predviđeno u Prostornom planu, što je jedna od odredbi na koje su upozorile stručne službe Ministarstva.

Grad se obvezao da u buduće projekte uključi struku i javnost. Kao što je Ministarstvo prilikom traženja dopune navelo, na područjima na kojima GUP-om nisu detaljno određeni uvjeti provedbe zahvata u prostoru, urbanim pravilima, a za koje je Zakonom propisana obvezna izrada urbanističkih planova uređenja (UPU), nije moguća nova gradnja prije donošenja UPU-a.

Oporba se oštro protivi GUP-u

HNS-ov Tomislav Stojak za Otvoreno: Bandićev GUP narušava ono najvrjednije što Zagreb ima

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i nevladine udruge oštro su osudili odluku Ministarstva graditeljstva koje je dalo “zeleno svjetlo” za izmjene zagrebačkog GUP-a, ustvrdivši da se “HNS-ovo ministarstvo, kršeći zakon, uključilo u sramotan dogovor između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a”.

SDP-ov Matej Mišić za Otvoreno: Trgovačkoj koaliciji HDZ-a i Bandića suprotstavit ćemo se referendumom o GUP-u

Također je osam stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma oštro osudili odluku Ministarstva graditeljstva, koje je dalo “zeleno svjetlo” za izmjene zagrebačkog GUP-a, ocijenivši da je njihova argumentacija utemeljena na dvosmislenim analizama. One tvrde da Ministarstvo dajući suglasnost na izmjene GUP-a nije poštivalo važeći Zakon o prostornom uređenju.

Komentari