Izložba radova s natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja i HDLU

Meštrovićev paviljon/Twitter

Na izložbi u Galeriji Bačva Meštrovićevog paviljona, koja se otvara 16. siječnja, predstavit će se radovi s natječaja za likovno rješenje spomen-obilježja za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Natječaj je provelo Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Dobitnik prve nagrade je Nikola Bašić, za rad koji se “ističe jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja, a njegova stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora.”

Druga nagrada dodijeljena je Kuzmi Kovačiću, a treća Nikoli Džaji, a u Ocjenjivačkom sudu bili su Ivan Fijolić, Branko Kincl, Tonko Maroević, Alen Novoselec, Ivona Paltrinieri, Stjepan Sučić, Željko Tomić,

Uz prva tri nagrađena rada na izložbi će se predstaviti natječajni radovi još osam pozvanih autora, Petra Barišića, Peruška Bogdanića, Petra Dolića, Ljube De Karine, Kažimira Hraste, Božice Dee Matasić, Dalibora Stošića i Tomislava Ostoje.



Izložba u spomen žrtvama Drugog svjetskog rata

Kako stoji u najavi izložbe, jedinstvenim spomen-obilježjem kao trajnim i vidljivim znakom Ministarstvo hrvatskih branitelja obilježava mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje je istražilo na način da je provelo probna iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka i pri tome utvrdilo broj posmrtnih ostataka koje se nalaze na toj lokaciji.

“Spomen-obilježje podiže se na mjestu istražene masovne i pojedinačne grobnice, dok se ekshumirani posmrtni ostaci dostojno i trajno zbrinjavaju u grobnicu na mjesnom groblju što je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave na čijem području su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani”, ističe se.

Ministarstvo hrvatskih branitelja se vodilo načelima da sve smrtno stradale osobe u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju imaju pravo na dostojno vječno počivalište te da je očuvanje spomena na žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao i dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obveza države i njenog cijelog društva.

“Svrha provedenog natječaja jest podizanje spomen-obilježja koje bi svojom pojavnošću kao svojevrsni podsjetnik omogućilo očuvanje sjećanja na stradale žrtve i otelo ih vremenu zaborava”, napominje se.

Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj postoji veliki broj lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a predviđa se brža godišnja dinamika provedbe podizanja spomen-obilježja na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja.

Komentari