Izgleda da se HDZ dogovorio s partnerima. Hrebak kaže da će Vlada napraviti novi zakon o HGK

HGK

Danas u 13 sati održat će se sastanak vladajuće većine na kojem će prihvatiti zaključak parlamentarne većine da se Vlada obveže da u idućih nekoliko mjeseci napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Novi zakon ići će u smjeru restrukturiranja HGK i približavanja HGK-a tržištu. To znači i reformu vezanu uz obaveznu članarinu.

“HSLS će sa svojim partnerima dogovoriti da se postepeno ide u ukidanje obvezne članarine jer sve drugo za što se zalažu određene političke opcije nije dobro, a to su promjene preko noći, demagogija i populizam. Treba nam sustavni pristup rješavanju problema neefikasnosti HGK koji traje već 30 godina”, rekao je Dario Hrebak za N1 nakon sastanka s premijerom.

Rok za definiranje novog zakona je šest mjeseci.



“Danas imamo sastanak vladajuće većine. Usuglasili smo se. HSLS je zadovoljan. Ide se u smjeru da se prihvaća zaključak kojim će se Vlada obvezati da u idućih nekoliko mjeseci, između 4 i 6, ide u sistemske promjene i reformu HGK. Napominjem da HGK radi prema zakonu iz 1991., mnoge su se stvari otad promijenile”, dodao je.

Istaknuo je da je nemoguće napraviti promjenu u HGK u jednom danu: “Otklanjam svaki oblik populizma, HGK ima dio javnih ovlasti. To je institucija koja treba postojati, ali mora biti na tržišnom modelu, ne smije biti političkog kadroviranja. To pitanje je pokrenula politička situacija, a ne Most.”

“Ne podržavamo status quo, nego promjenu, ali ne podržavamo Mostovu promjenu, ona ne pridonosi ničemu. Mostov prijedlog ne bismo podržali. Meni je to dokaz parlamentarizma. Garantiram da će se održati 76 do kraja mandata”, dodao je.

Prokomentirao je i izlazak oporbe iz sabornice: “Sumrak demokracije je da oporba izmisli situaciju iz koje bi rušili kvorum. Čovjek se borio za život, to mi je ispod razine političkog dostojanstva.”

Komentari