Izetbegović: Nije dobro kada Milanović kaže da je Bosna ‘shit country’, a da Komšić ‘parazitira’

Tom Dubravec/ CROPIX

U razgovoru za RTL, predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović uoči razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, otkrio je zašto je došao te je govorio o odnosu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Prije desetak dana Izetbegović je kritizirao Milanovića i Plenkovića zbog dolaska Milorada Dodika. Na pitanje zašto je ipak došao, rekao je:

“Nisam rekao da ću razmisliti, nego sam rekao da ne treba prepustiti hrvatske rukovoditelje Dodikovim tumačenjima, da mi naravno moramo razgovarati i da ću se ja odazvati gospodinu Plenkoviću. A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome treutku je to predsjedjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku.

Trebao se prvo sresti s Džalaherovićem, njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto s takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski”.

Upitan hoće li razgovarati o najvažnijoj temi za Hrvatsku – a to je položaj Hrvata u BiH, Izetbegović je odgovorio: “Naravno da će to biti jedna od tema, ali mi to moramo sve uskladiti da bismo napravili izmjene izbornog zakona. Ne samo škarama, ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrko kompleksno i sve se mora primijeniti”.

Ali morate shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka?

“On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik…”, rekao je.

Dayton osigurava ravnopravnost svih triju naroda…

“Pa naravno. Ali, ovo je napravljeno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom, nego među sobom”, rekao je.

Frustracija Hrvata

“Shvaćam frustraciju Hrvata s time, ali evo, neka i oni shvate moju i našu frustraciju što već dvije godine nemamo federalnu Vladu. Trebamo jedni drugima izaći u susret, a prije toga napraviti bolju atmosferu u BiH, bolje ozračje političko u BiH, bolje odnose Bošnjaka i Hrvata, bolje odnose Hrvatske i BiH. Već desetljeće tražimo da se riješe neka otvorena pitanja koja su na našu štetu.

Naša imovina naših tvrtki ovdje u Hrvatskoj nikada nije vraćena, troše se ogromni resursi Buškog jezera, grade se Pelješki most, a nije riješen prilaz otvorenom moru BiH i u ovome trenutku to je Trgovska gora. Očekujemo da Hrvatska naprave iskorake”, istaknuo je Izetbegović u razgovoru za RTL.

I od vas konstantno čujemo kritike, a Pelješki most je jedan od primjera. Niste bili u dobrim odnosima ni s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a sada ni s Milanovićem. Zašto je to tako?

“Ja nisam u lošim odnosima s Milanovićem. Ja ću se s njim sresti nakon što on prvo sretne svoje partnere. Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna ‘shit country’, da Komšić, koji je izabran od strane građana, parazitira. Mi takve izjave ne dajemo. Ja ću se vrlo rado s njim sresti i pokušati da rješavamo takve stvari.

Što se tiče Grabar-Kitarović, ona je znala reći da se četiri tisuće ljudi vratilo u BiH sa sirijskog ratišta, da mi imamo kampove radiklanih islamista što strahovito otežava naš put u EU i NATO savez. To je bilo potpuno o koliziji s proklamiranim hrvatskim politikama da nam pružaju ruku i da nam pomažu na tom putu. Dodavala je dvije nule. Na 40 povratnika kaže četiri tisuće.

Mislim da Plenković koji je dugo radio u EU, jako dobro zna standarde i jako dobro zna što EU očekuje od Hrvatske i od nas. Da može biti od pomoći”, kazao je.

Komentari