Izdano narančasto upozorenje Meteoalarma za Hrvatsku: Očekuju se obilne kiše, bujične i urbane poplave…

Damjan Tadic / CROPIX

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda sad su za sutra, 7. listopada 2020., izdali narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske.

Na riječkom području očekuje se obilna kiša i lokalno su moguće bujične i urbane poplave s količinom oborine od 40 -70 mm te moguće grmljavinsko nevrijeme, obavještava Ravnateljstvo civilne zaštite.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Na području zagrebačke, karlovačke i gospićke regije se očekuje obilna kiša, a lokalno su moguće bujične i urbane poplave s količinom oborina od 30-60 mm.Također, na području kninske regije se očekuje obilna kiša, osobito u sjevernim područjima. Lokalno moguće bujične i urbane poplave s količinom oborine 20-60 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Dalmacije se očekuje ponegdje jak jugozapadni vjetar u okretanju na buru i tramontanu, kratkotrajno i vrlo jaku s najjačim udarima vjetra do 100 km dok se na području Velebitskog kanala očekuju udari do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Komentari