IZBORI U OSIJEKU HDZ-ov kandidat u prvom krugu je dvostruko jači od glavnih rivala

Prema anketi, kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala. Radić je na 32,9% podrške.

Rasulo u osječko-baranjskom SDP-u, a i šire, sigurno nije pomoglo nestranačkom Goranu Kušecu kojeg podupiru, i koji se s Berislavom Mlinarevićem, kandidatom saveza Domovinski pokret-Most, bori za drugi krug.

Kušec je na 18,5% podrške, a Mlinarević blizu, na 16,8%. Uvjete za službenu kandidaturu u Osijeku ispunilo je još četvero kandidata, ali oni će iz nastavka izborne utakmice, prema HRejtingu, biti isključeni već u prvom poluvremenu.

To su Vladimir Šišljagić, ovaj put kandidat Snage Slavonije i Baranje (8,6%), Vladimir Ham, kandidat koalicije predvođene HNS-om (6,3%), Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo (5,5%) i daleko najslabiji, kandidat grupe birača Miroslav Vanek koji ima 2,8% podrške. Nikome od njih ne bi pomoglo ni kad bi ih poduprlo svih 8,5% trenutačno neodlučnih Osječana.



Kada bi se trojica s najviše glasova u prvom krugu stavila u međusobni sraz, tko bi postao gradonačelnik Osijeka? 

Za razliku od Zagreba gdje favorit u svakoj kombinaciji pobjeđuje s velikom razlikom i natpolovičnom biračkom potporom, pa onda i neodlučni ne mogu utjecati na konačni rezultat, u Osijeku to nije slučaj. Bitka će, prema HRejtingu, biti daleko neizvjesnija.

Tako bi u dvoboju centar desno protiv centra lijevo, HDZ-ov kandidat Radić dobio 48,4%, a SDP-ov Kušec 36,6%, što je razlika od približno 12%. A zbroj neodlučnih (8,6%) i onih koji trenutačno nemaju namjeru (6,4%) glasati, iznosi 15%.

Još je neizvjesnije u drugom srazu, srazu na desnoj strani političkog spektra.

Kad bi u drugom krugu snage odmjeravali kandidat HDZ-a i zajednički kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić osvaja 44,3%, a Berislav Mlinarević 36,8%.

Komentari