Iz stožera Donalda Trumpa misle da će drama oko opoziva koristiti aktualnom predsjedniku

Gage Skidmore, flickr

Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa prihvatio je napore demokrata za Trumpov opoziv kao svoj glavni adut za predsjedničke izbore 2020. vjerujući da će njegovi pristaše i politički nezadovoljnici glasati za njega na izborima u studenom.

Istraga Zastupničkog doma osnažila je inicijativu demokrata da Trump odgovara za pritiskanje Ukrajine da istraži političkog suparnika, demokrata Joea Bidena, pokazuju rezultati anketa koje se provode svaki tjedan od izbijanja skandala s Ukrajinom 24. rujna.

Očekuje se da će Trump kasnije ovog tjedna postati treći američki predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv kada cijeli Zastupnički dom predvođen demokratima potvrdi optužbe za zloporabu moći i ometanje istrage Kongresa.

Uslijedit će suđenje u Senatu koji kontroliraju republikanci koji vjerojatno neće glasati za njegov opoziv.


Trump odbacuje optužbe i postupak naziva prijevarom.

Iskoristit će krizu

Otkako su demokrati pokrenuli istragu, Trumpova kampanja pokušava preokrenuti krizu u političku prednost, navodi se u programu kampanje koji je vidio Reuters.

“Svaki put kada ljudi pokušavaju zbaciti legitimnog predsjednika, njegovi glasači će uzvratiti”, rekao je voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale.

Čini se da se republikanci uzdaju u ishod postupka za opoziv Billa Clintona 1998.

Tadašnja anketa Gallupa pokazala je porast Clintonove popularnosti i u vrijeme izglasavanja opoziva dobio je 73 posto podrške.

Clinton, protiv kojega je postupak pokrenut zbog laganja o seksualnim odnosima s pripravnicom u Bijeloj kući, ojačao je svoju političku poziciju nakon što je na suđenju u Senatu 1999. oslobođen optužbi.

Podrška stagnira

Mešutim, podrška Trumpu kreće se cijele godine oko 40 posto i malo se mijenjala posljednja tri mjeseca.

Također, posljednjih nekoliko mjeseci manje ga podržavaju bijelci bez diplome, što je njegova ključna politička baza. Bio je manje popularan u ruralnoj Americi u studenom nego što je bio u lipnju.

Komentari