Iz Srbije u Hrvatsku bez certifikata, testova i karantene, a građani RH iz BiH ne smiju iako imaju manji broj oboljelih! Kome je ovo palo na pamet?

Vlado Kos / CROPIX

Državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, objavilo je Veleposlanstvo Srbije u Zagrebu.

Pozivajući se na revidirane uvjete ulaska u RH od 25. lipnja 2021. godine, Veleposlanstvo na službenoj internet stranici  navodi da državljanima Srbije neće biti potrebna potvrda o cijepljenju, niti negativan PCR test.

Srbija je od 12. svibnja svim građanima posredstvom e-sustava omogućila Digitalni zeleni certifikat, potvrdu s elektroničkim pečatom o cijepljenju protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na covid 19.

Uz osobne podatke, ime, prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), spol te broj putovnice, digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o cijepljenju, broju primljenih doza te datume cijepljenja, ali i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.



Certifikat Srbije u međuvremenu su priznale Turska, Grčka, Slovenija te Mađarska, bez obzira koje su cjepivo građani primili.

Građane BiH Vlada RH diskriminira

S druge strane građani Republike Hrvatske iz BiH to ne mogu.

Prema podacima SZO u lipnju je Srbija imala 2534 novozaraženih, dok ih je u BiH 576. Na dan 26. lipnja Srbija je imala 103 novozaražena, BiH 24. U zadnji tjedan dana Srbija ima 7 novozaraženih u odnosu na 100 000 stanovnika, BiH 3.

Hrvatska republikanska stranka te HDZ 1990. iz Bosne i Hercegovine s pravom pitaju zašto ” (Andrej) Plenković, (Davor) Božinović diskriminiraju svoje sunarodnjake iz BiH? Je li ovo odraz bratske i bezrezervne podrške Vlade Republika Hrvatske Hrvatima u BiH?”.

Komentari