Iz splitskog Doma davno su upozorili Stožer na strašan propust, nitko nije reagirao

Ante Cizmic / CROPIX

Liječnica opće prakse iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, dr. Belita Šurjak, brinula je o zdravlju većine štićenika u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, a sada se pokazalo da je istovremeno trebala brinuti i o potencijalno zaraženim osobama koje su smještene u karantenu na splitskom Duilovu.

To je samo po sebi problematično budući da bi njezino izlaganje u karanteni moglo dovesti u pitanje zdravlje štićenika u Domu, a koji su najugroženija skupina ljudi kad je u pitanju virus COVID-19. Srećom do toga nije došlo. No, ne može se umanjiti činjenica kako je u sustavu uslijed nagomilane birokracije i nepromišljenih ad hoc rješenja napravljen propust koji je mogao rezultirati s još više zaraženih i umrlih štićenika u splitskom Domu.

Naime, Večernji list u posjedu je e-mail prepiske između, Zdravke Đapić, glavne medicinske sestre iz Doma za starije i nemoćne te Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. U toj prepisci sestra Đapić obraća se članovima tamošnjeg Stožera s molbom da se Domu žurno dostavi zaštitna oprema poput maski, rukavica, zaštitnih odijela te dezinfekcijskih sredstava. U tom trenutku, o čemu smo već pisali, u Domu je vladala teška oskudica opreme, a sestra Đapić se obratila upravo županijskom Stožeru očekujući njihovu pomoć budući da je Splitsko-dalmatinska županija vlasnik i osnivač Doma. Od Stožera je dobila tek kratak odgovor kako ne raspolažu traženim sredstvima te su je uputili na druge adrese.

Upozorenja prošla neopaženo

Međutim, na kraju e-maila glavna medicinska sestra napisala je važno upozorenje koje baca novo svjetlo na cijeli slučaj i nanovo dokazuje propust sustava koji pukom igrom slučaja nije rezultirao kobnijim posljedicama.



“Također Vas želim izvijestiti kako o zdravlju naših korisnika brine liječnica Belita Šurjak, dr medicine (Dom zdravlja SDŽ), koja me upravo izvjesila da je dobila raspored za rad u Duilovu (gdje se nalaze osobe izolirane u karantenu) zakazan za 9. 04. 2020. S obzirom na to da je liječnica svakodnevno u bliskom kontaktu s gerijatrijskim visokorizičnim osiguranicima u Domu, mišljenja sam kako nije poželjno da ista bude u kontaktu s osobama koji su u karanteni”, stoji između ostalog u e-mailu poslanom 21. ožujka 2020. godine.

Iz ovoga, dakle, nedvosmisleno proizlazi kako je Zdravka Đapić iskazala svoju zabrinutost činjenicom da bi dr. Belita Šurjak trebala brinuti o štićenicima Doma dok je istovremeno na raspolaganju zaraženim osobama u karanteni. Ali odgovor koji je dobila od Stožera glasi:

“Poštovani, nastavno na Vaš upit uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odjela možemo Vas izvijestiti da ni Stožer CZ SDŽ ne raspolaže s traženim sredstvima”.

U odgovoru su dodali i e-mail adrese osoba i tvrtki kojima se može obratiti za opremu, piše Večernji list.

Također Zdravka Đapić na sastanku održanom 21. ožujka upozorila je na nelogičnosti oko dežurstava spomenute liječnice.

“Pričalo se o njezinoj situaciji i načinu kako da se ista riješi jer se opravdano posumnjalo da bi se vrlo lako mogla zaraziti i virus prenijeti u dom. Upravo je gospođa Šurjak o tome prva zabrinuto izvijestila Zdravku Đapić koja je zatim o tom problemu putem e-maila obavijestila Stožer, no nitko nije reagirao”, rekla je Večernjem listu jedna djelatnica Doma za starije i nemoćne.

Podsjetimo, medicinska sestra Zdravka Đapić i liječnica Belita Šurjak odigrale najvažniju ulogu kod evakuacije štićenika. Naime, Zdravka Đapić je pri prvoj sumnji na proboj koronavirusa među štićenike kontaktirala splitske epidemiologe iz NZJZ-a na čijem je čelu Željka Karin. To se dogodilo 29. ožujka i tada joj je telefonski rečeno da prati situaciju, a štićenike s povišem temperaturom premjesti u izolaciju, ali da ih za izlazak na teren treba osobno zvati liječnica opće prakse.

Nakon što je Zdravka Đapić postupila prema naputcima kontaktirala je i liječnicu Šurjak koja je u više navrata zvala NZJZ u Splitu ali joj se nitko nije javio. Na teren se izašlo tek 6. travnja i to nakon što je Zdravka Đapić privatnim telefonom i samoinicijativno kontaktirala splitskog epidemiologa dr. Peru Rizvana koji je ubrzo u Dom poslao laborante kako bi izvršili testove. Tom prilikom su uzeti brisevi nekolicine štićenika, a 10 ih se pokazalo pozitivnima pa je nakon 24 sata uslijedila prva evakuacija štićenika, piše Večernji list.

Komentari