Iz PU Zagrebačke oglasili se o jučerašnjem prosvjedu: Organizator okupljanja se još utvrđuje

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Na Trgu bana Jelačića u subotu se održao prosvjed protiv mjera koje je donijela Vlada u cilju suzbijanja pandemije korona virusa. Prosvjed je, prema pisanjima medija, okupio oko 15 tisuća ljudi koji su pristigli iz svih krajeva Hrvatske. Policija je u subotu objavila kako prosvjed nije prijavljen.

Nakon što je novinar RTL-a istaknuo da je napadnut tijekom izvještavanja, isto je potvrdila i Al Jazeera, a dio prosvjednika uputio se i na Prisavlje, točnije na HRT, prenosi Direktno.hr.

Ispred Policijske uprave zagrebačke , nastavno na neprijavljeno okupljanje u subotu, načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović dao je izjavu za medije.

Organizator okupljanja se još utvrđuje, isti se održao na više lokacija u Gradu Zagrebu, a centralno mjesto okupljanja bilo je na Trgu bana Jelačića. PU Zagrebačka ne iznos podatak o broju okupljenih građana, ali možemo potvrditi da je ukupno bilo okupljeno više tisuća građana. U tijeku odvijanja prosvjeda možemo potvrditi da je došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na jednog djelatnika jedne medijske kuće. Istog trenutka poduzete su sve mjere s ciljem rasvjetljivanja događaja.



Raspolažemo s informacijama o nekoliko drugih incidenata gdje je došlo do verbalnog napada na sredstva priopćavanja, a oni nisu prijavljeni policiji.

Osim tih događaja, cjelokupno okupljanje proteklo je u mirno, možemo potvrditi da je nakon prosvjeda na Trgu bana Jelačića, određeni broj prosvjednika upućen ispred zgrade HRT-a. Policijski službenici su bili na navedenoj lokaciji te spriječili bio kakve radnje koje bi bile suprotne zakonu. Također na tom javnom okupljanju koje je audio i vizualno dokumentirano, nije došlo do policijske intervencije, rekao je.

“Ovo neprijavljen, znači da nemamo organizatora. Nisu se ni stvorili uvjeti da bi policija sprječavala takav skup.”, istaknuo je. Govorimo o kršenju zakona o javnom okupljanju, a nemamo ni vidljivu redarsku službu. U manjem dijelu mogli smo primijetiti korištenje nedopuštenih pirotehničkih sredstava”, istaknuto je iz policije.

Komentari