Iz MORH-a su priopćili što stoji iza posljednje Banožićeve odluke

Foto: MORH / J. Kopi

Uoči sastanka u Banskim dvorima objavljeno je da je ministar obrane Mario Banožić prošli tjedan potpisao dokument kojim vojsci zabranjuje pružanje potpore Uredu predsjednika bez njegova suglasja, čak i kad je riječ o protokolarnim aktivnostima. S Pantovčaka su uzvratili da je odluka nezakonita i neustavna te kako je to još jedan dokaz da ministar obrane bezočno zlorabi svoje ovlasti.

Iz MORH-a su priopćili da je navedena Odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani.

“Kao što smo više puta navodili za korištenje materijalnih sredstava i potpora, uključujući i protokolarne, sukladno Zakonu o obrani, Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu.

Takva se procedura tijekom svih ranijih godina i ranijih predsjednika Republike poštovala. Na početku svojega mandata i Predsjednik Republike Zoran Milanović odnosno Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjeve je slao na taj način, što je jedino u skladu sa Zakonom o obrani. No, u rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa.


U skladu sa Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim Zakonom. Stoga je jednina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva obrane.

Svi troškovi koji nastanu u provedbi tih aktivnosti plaćaju se iz Financijskog plana Ministarstva obrane te su Ministarstvo obrane i njezin čelnik ministar obrane dovedeni u situaciju da odgovaraju za trošenje proračunskog novca koji je tijekom godine trošen bez odobrenja ministra obrane.

Isto tako, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da stvarima u vlasništvu Republike Hrvatske upravlja i raspolaže Vlada Republike Hrvatske, odnosno od nje ovlašteno tijelo što je u ovom slučaju Ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane zaključno ističe da je navedena Odluka ministra obrane u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti gdje je na ministru obrane kao čelniku državnog tijela odgovornost za zakonito i namjensko trošenje sredstava.

Ministarstvo obrane naglašava da niti u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje pružanje potpore Predsjedniku Republike Hrvatske odnosno Uredu predsjednika Republike Hrvatske, ali jedino i pod uvjetom da se zahtjevi iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dostavljaju u Kabinet ministra obrane i da se po davanju suglasnosti odnosno donošenja odgovarajuće odluke zatražene aktivnosti odnosno potpore provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je jedino u skladu sa zakonom”, stoji u priopćenju MORH-a.

Komentari