Iz ministarstva uvjeravaju: Spremnost Hrvatske na incidente poput izlijeva nafte u Jadran na visokoj razini

ilustracija/georgia department of natural resources

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić istaknuo je u srijedu, braneći u Saboru zakonske izmjene koje povisuju standarde zaštite okoliša prilikom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, da je spremnost Hrvatske za incidentne situacije na visokoj razini.

“Spremnost Hrvatske za bilo kakve incidentne situacije je apsolutno na visokoj razini, što pokazuju i česte vježbe na razini vatrogasne zajednice i nadležnih tijela za zaštitu i spašavanje, a zakon je dodatna potvrda da se u tom procesu dodatno sve kontrolira”, istaknuo je Milatić odgovarajući Davoru Vlaoviću (HSS) na pitanje ima li Hrvatska kapacitete da zaštiti Jadran ako dođe do incidenta prilikom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika.

“Dokaz tome je i što u 20 godina nije zabilježen ni najmanji incident”, dodao je Milatić navodeći kako se u hrvatskom odobalju u sjevernom Jadranu nalazi 20 plinskih platformi.

Mostov Miro Bulj upozorio je da Hrvatska najvećim dijelom živi od turizma, koji čini 18 posto BDP-a, i upitao što će biti ako se dogoditi bilo kakav incident. Posebice zato jer se planira, tvrdi, novih devet istraživačkih polja na Jadranu.



“Jadran je naš biser i moramo sve učiniti da ga zaštitimo”, naglasio je Bulj.

Saša Đujić (SDP) smatra da istraživanje i eksploatacija ugljikovodika i turizam mogu ići zajedno te da Hrvatska treba pratiti razvoj zemalja u okruženju, ali uz visoke standarde kada je u pitanju zaštita okoliša.

Izmjenama Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u hrvatsko zakonodavstvo prenosi se EU direktiva kojoj je cilj smanjiti rizik nastanka velikih nesreća kod odobalnih naftnih i plinskih djelatnosti te zaštititi okoliš od onečišćenja.

Na konačni tekst izmjena Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, koji regulira zdravstvenu ispravnost vode, prigovor je imala samo Vesna Pusić (GLAS) koja pita ide li se njime, naročito ukidanjem internih laboratorija za kontrolu vode, u pravcu privatizacije vodoopskrbnog sustava . Ako je tako, ističe, to je dokazano pogrešno.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić odbacio je tu tezu naglasivši da se voda za ljudsku potrošnju neće privatizirati.

Komentari