Iz Međimurske županije objasnili zašto ne testiraju nedjeljom

Ilustracija Foto: CROPIX

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je u ponedjeljak o samo jednom novom slučaju zaraze koronavirusom, a u prethodna 24 sata testirane su dvije osobe. Riječ je o županiji koja je po dnevnom broju zaraženim najgora u Europi.

Zašto se pacijente ne testira nedjeljom, osim ako su hitan slučaj, odgovorila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina PayerPal.

Ravnateljica međimurskog ZZJZ-a ističe da se testiranje nedjeljom provodi po potrebi.

Na pitanje je li nedjeljom problem u obimu posla, manjka kadra ili je u pitanju neki drugi razlog, Payer-Pal odgovara da se nedjeljom ”provodi testiranje za potrebe hitnih pacijenata upućenih iz bolnice na drugom uređaju za molekularnu dijagnostiku, kojim se testira pojedinačan uzorak (ne u seriji) i nalaz je gotov za jedan sat”.



”U slučaju potrebe i prema dogovoru s drugim stručnjacima organizira se provođenje molekularne dijagnostike i nedjeljom”, kaže Payer-Pal i dodaje da ZZJZ Međimurske županije zasad, uz postojeći kadar Djelatnosti kliničke mikrobiologije i dodatnu pomoć u administriranju uspješno rješava potrebnu dijagnostiku te da ne ograničavaju broj dnevnih testiranja.

Objasnila je i da uzorke za molekularnu dijagnostiku uzimaju timovi iz Kliničke mikrobiologije i timovi iz Doma zdravlja, uz pomoć još tri osobe koje obavljaju administrativne poslove s pacijentima.

”Uzorkovanje započinje u 7:30 i traje dok se ne riješe svi pacijenti”, kaže ravnateljica Zavoda za Dnevnik.hr. Dodala je da se zatim počinje s molekularnom obradom u nekoliko ciklusa, a maksimalan broj uzoraka po ciklusu je 94.

Komentari