Iz KBC-a Rijeka poručuju: Ako mislite da su maske nepotrebne, dođite vidjeti ljude koji se guše jer im ni respirator ne može pomoći

Ilustracija Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Uvjereni ste da su maske nepotrebne? “Slobodno neka mi se jave, provest ću ih po našem centru. Da vide ljude koji se guše jer im ni respirator ne može pomoći”

U bolnicama se liječi 327 pacijenata zaraženih koronavirusom, a 26 ih je na respiratoru. No, mnogi se pacijenti više neće morati brinuti jer u pripravnosti je respiracijski centar u riječkom KBC-u.

Sve je u riječkoj bolnici spremno za prijam pacijenata s koronavirusom u najtežem stanju. U respiracijskom centru radit će iskusna ekipa koja je radila i na početku pandemije.

“Svaki novi nalet nam je sve već malo poznatije tako da već se bolje snalazimo, puno brže se organizira. Tako da sada već to ide”, rekla je Stela Gašparuš, voditeljica respiracijskog centra KBC-a Rijeka.



Na ovom odjelu uz svakog pacijenta je po jedan zdravstveni djelatnik.

“Kod prijema četiri bolesnika, imamo četiri medicinske sestre i dva liječnika. Kako kapacitet prijema bude rastao, imamo bazen u kojem možemo pronaći educirane ljude da nastave pružati njegu i liječenje”, rekao je Josip Brusić, glavni tehničar Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka.

Više od 60 respiratora, odnosno umjetnih pluća, na raspolaganju je stanovnicima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Liječnici i medicinsko osoblje koje radi u respiracijskom centru nadaju se da neće morati biti svi u funkciji i da će se građani odgovorno ponašati.

“Oni koji misle da su maske nepotrebne, slobodno neka mi se jave i ja ću ih rado provesti po našem respiracijskom centru. Moji kolege u Splitu, Osijeku, Zagrebu to isto mogu učiniti i mislim da, kad jednom netko vidi čovjeka koji se na respiratoru guši jer mu ne može čak ni on uvijek pomoći. Onda će mu biti sve jasno”, rekao je Alen Protić, pročelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu medicine KBC-a Rijeka.

Devet je osoba na bolničkom liječenju u Rijeci, uz dvije na respiratoru i jednu na intenzivnom liječenju. Centar je već danas spreman za prijam novih pacijenata.

“On neće imati samo respiratore, nego će imati po našem planu i onaj dio teških bolesnika koji trebaju jači nadzor i kod kojih se može rano u fazi simptomatske bolesti krenuti s vježbama respriacije, s respiratornom fizikalnom terapijom”, rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Djelatnici respiracijskog centra posao stavljaju na prvo mjesto, ispred obitelji i privatnog života. No, ne smatraju se herojima kako ih javnost doživljava.

“Ne, nismo heroji. Evo, samo i prije i sada se trudimo marljivo raditi i kvalitetno i dobro obavljati svoj posao”, rekao je Brusić.

Kada pomislite da vam je teško staviti masku u zatvorenom prostoru ili koristiti dezinficijens, sjetite se ljudi koji 24 sata bdiju nad teškim bolesnicima, prenosi dnevnik.hr 

Komentari