IZ HDZ-a se oglasili oko ‘Inicijative HONG’: To nema nikakve veze sa strankom

Luka Gerlanc / CROPIX

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a poslalo je priopćenje svojim članovima i članicama u kojima ih upozorava na aktivnosti “Inicijative HONG”. U priopćenju se navodi kako je postupanje te inicijative potpuno izvan okvira Statuta HDZ-a i nema nikakve veze sa strankom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Središnje izborno povjerenstvo Hrvatske demokratske zajednice, povodom aktivnosti tzv. ‘Inicijative HONG’, članicama i članovima HDZ-a upućuje sljedeće P R I O P Ć E N J E kojim UPOZORAVAMO sve članice i članove Hrvatske demokratske zajednice na uočene aktivnosti tzv. “Inicijative HONG“ putem mrežne stranice www.hong2020.org.

Naime, na toj mrežnoj stranici se ne nalazi ni jedno ime, naziv tijela ili organizacije koja stoji iza te inicijative već je ona potpuno anonimna. Mrežna stranica je postavljena na poslužitelje iz Njemačke (IP adresa: 188.40.28.169) za koju je nadležan „Hetzner Online GmbH“ servis, a identitet vlasnika domene ‘hong2020.org’ u registru domena je namjerno skriven.



NAGLAŠAVAMO kako je postupanje tzv. ‘Inicijative HONG’ potpuno izvan okvira Statuta HDZ-a i nema apsolutno nikakve veze s Hrvatskom demokratskom zajednicom. Očita je namjera ljudi koji anonimno stoje iza te mrežne stranice dovođenje u zabludu članstva stranke da se radi o službenoj inicijativi, što nije slučaj.

Prava namjera kao i pozadina navedene inicijative je skrivena, sasvim nejasna, pa i nedobronamjerna. Stoga, molimo članice i članove stranke da ne dostavljate bilo kakve podatke ili informacije o aktivnostima stranačkih tijela, kandidata i drugih sudionika unutarstranačkih izbora tzv. ‘Inicijativi HONG’.

Zbog anonimnosti i netransparentnosti predmetne inicijative upozoravamo i na mogućnost zlouporabe prikupljenih podataka, kršenja pravila privatnosti (GDPR), a prikupljeni podaci u
konačnici mogu biti zloupotrijebljeni i protiv same stranke.

Naglašavamo kako se unutarstranački izbori odvijaju u skladu sa Statutom HDZ-a i Pravilnikom o unutarstranačkim izborima i drugim aktima stranke dostupnim za uvid na mrežnoj stranici www.hdz.hr.

Izborni proces provode i nadgledaju mjerodavna izborna povjerenstva na svim razinama organizacije stranke. Njihova je dužnost, kao i svih drugih stranačkih tijela, osigurati svim kandidatima jednake uvjete za njihovu kandidaturu, predstavljanje članstvu stranke i vođenje izborne promidžbe.

Upravo zbog transparentnosti izbora i sprečavanja bilo kakvih nepravilnosti, kandidati za stranačke dužnosti za koje se izbori provode moći će i dopuniti sastave izbornih povjerenstava svojim predstavnicima kao i imenovati svoje promatrače na svakom biračkom mjestu.

Ovom prigodom, još jednom pozivamo sve sudionike unutarstranačkih izbora i sve članove stranke da uočene nepravilnosti prijave mjerodavnim općinskim, gradskim ili županijskim izbornim povjerenstvima, izbornim povjerenstvima gradskih četvrti odnosno Gradskom izbornom povjerenstvu HDZ-a Grada Zagreba. Također, mogu se prijaviti i Središnjem izbornom povjerenstvu”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a.

Komentari