‘Iz BiH tisuće katolika svake godine bježi zbog diskriminacije’

Pixabay

Na talijanskoj stranici ‘Informazione cattolica’  objavljen je tekst naslova ‘Iz Bosne i Hercegovine tisuće katolika svake godine bježi zbog diskriminacije’.

U tekstu se navodi kako je i dalje aktualan alarm kardinala Vinka Puljića o katolicima koji bježe iz Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije. Naveden je i podatak o 10.000 katolika koji svake godine napuste Bosnu i Hercegovinu zbog državne diskriminacije nad pripadnicima ove vjere.

Kardinal je rekao da je neprekidno krvarenje naslijeđe rata u BiH od 1992 do 1995. godine.

Objasnio je kako je ‘tijekom rata’, većina katolika protjerana iz svojih domova i došlo je do velikog razaranja i pljačke koja je prisilila najmanje 250 tisuća vjernika, otprilike polovinu katolika u zemlji, da postanu ili žive kao izbjeglice”.



Prema podacima CIA World Factbook, u odnosu na 2006. godinu, Bosnu i Hercegovinu etnički čine 48 posto Bošnjaci (uglavnom muslimani), 37,1 posto Srbi (uglavnom pravoslavni kršćani), 14,3 posto Hrvati (uglavnom katolici) i 0,6 posto iz ostalih etničkih grupa. A upravo je 14 posto stanovništva, katolika, najviše progonjeno, prenosi Dnevnik.ba.

Komentari