Iz Banskih dvora poručuju da se za Vukovar planira još 119,55 milijuna kuna do 2024.

Unatoč kritikama da vlasti punu pažnju Vukovaru posvećuju samo oko obljetnice njegova pada, iz Banskih dvora ističu da je kroz posljednje četiri godine napravljeno puno na revitalizaciji grada, a do 2024. za Vukovar je planirani još 119,55 milijuna kuna, piše u utorak Večernji list.

Podsjećaju, među ostalim, da je Plenkovićeva Vlada svoju prvu sjednicu u prošlom mandatu održala upravo u Vukovaru te da su u međuvremenu provedeni brojni akti koji su se odnosili na taj grad, počevši od odluke o proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Podsjećaju i da je Vlada, imajući na umu memorijalno-edukativni značaj vukovarske bolnice, vodila računa o njezinoj održivosti, zbog čega je država preuzela osnivačka prava nad ovom bolnicom, time i brigu o njezinu stabilnom financijskom poslovanju. Ističu da je u međuvremenu znatno rasla vrijednost Fonda za obnovu Vukovara, koji je 2016. godine iznosio 40 milijuna kuna, a ove godine 73,94 milijuna kuna. Fond je, navode u Vladi, za razdoblje 2021.-2024. planirao aktivnosti u korist Vukovara u iznosu 119,55 milijuna kuna.

U Vladi napominju kako su kroz prošli mandat Vukovaru darovane državne nekretnine vrijednih 99,3 milijuna kuna za izgradnju sportskih objekata i sufinancirana izgradnja komunalnog pristaništa te obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture. Podsjećaju i na poseban program s 59 projekata ukupne vrijednosti 1,44 milijarde kuna, kojim je obuhvaćena modernizacija željezničke, vodokomunalne i cestovne infrastrukture, projekti gospodarskog i socijalnog razvitka i ulaganje u Arheološki park Vučedol.



U Banskim dvorima podsjećaju i na zaključak kojim je država pokrila trošak obnove vukovarskog Vodotornja koji nije bio pokriven donacijama u iznosu do 18,5 milijuna kuna, kroz Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Sredstva su isplaćena, a Fond je 2019. uplatio još 2 milijuna kuna za obnovu Vodotornja. Ukupna vrijednost troška obnove bila je 46 milijuna kuna.

Tvrde kako je velika pozornost posvećena i pitanju zapošljavanja na području Vukovara te navode da je mjerama aktivne politike zapošljavanja na tržište rada uključeno 2336 ljudi, a isplaćeno je 64 milijuna kuna. Za mjere socijalne politike za djecu, obitelji i starije osobe osigurano je 13,48 milijuna kuna, od čega 8,8 milijuna iz državnog proračuna. Za mjere demografske politike i programe usmjerene mladima utrošeno je 6,86 milijuna kuna.

Kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina, temi zbog koje Vlada trpi najviše kritika, podsjećaju da je u veljači 2018. osnovana posebna radna skupina Ravnateljstva policije operativnog naziva „Ovčara“.

Skupina je provela i provodi kriminalistička istraživanja na temelju kojih su razriješena 24 kaznena djela ratnih zločina. Nadležnom županijskom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljeno 11 počinitelja na štetu 233 hrvatska civila i branitelja, navode iz Banskih dvora, pri čemu ističu kaznenu prijavu za teška fizička zlostavljanja zarobljenih hrvatskih branitelja ispred hangara na Ovčari, donosi Večernji list.

Komentari