Ivo Josipović: Pupovac i Milošević ne dolaze u Knin zbog pritiska Beograda

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je organizaciju i proslavu Oluje, predsjednika Milanovića i poklić ‘Za dom spremni’.

Službe koje organiziraju cijelu manifestaciju su očito nesposobne, rekao je Josipović u Newsroomu N1 i dodao:

“Ne mislim da general Džanko, koji se, istina, ne uklapa u standarde tvrde desnice, ne vidim da je to razlog zašto ga ne bi zvali na prijem.”

Istaknuo je da proslava Oluje uvijek ima političku diemenziju.“To što prijem predsjednika Republike neki bojkotiraju jest politika. Bez obzira voli li netko predsjednika ili ne, on predstavlja Republiku Hrvatsku i on je, uvjetno, utjelovljenje RH taj trenutak, i dolazak na taj prijem je poštovanje predsjednika i institucija.

Ako je netko tako veliki domoljub kao što govori, trebao je zažmiriti taj dan i doći na prijem”, komentirao je bivši predsjednik.

‘Pupovac i Milošević su pod pritiskom Beograda’

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević ove godine ne dolazi u Knin.

“Pogledajte malo kakvo smo društvo postali i kakva je regresija društva. Na stratištima gdje su naši Srbi stradali i u Gruborima sam bio prije desetak godina… Dobro je što je prošle godine potpredsjednik Milošević bio tamo, a Medved u Gruborima, a ovo što se danas događa je izraz partnerstva HDZ-a i SDSS-a. Do ovoga je očito došlo jer su Pupovac i Milošević bili pod pritiskom Beograda i očito su se HZD i SDSS dogovorili da će ove godine napraviti pauzu”, naveo je.

Istaknuo je da proslava Oluje treba biti prilika za građenje novih mostova.

“Pobijedili smo u ratu, sada moramo pobijediti u miru. Proslava Oluje je sjajna prilika da se naprave iskoraci. Ove godine tih iskoraka neće biti”, rekao je.

Pozvao na zabranu HOS-ovih obilježja

Dotaknuo se i HOS-ovaca koji također sudjeluju u obilježavanju Oluje te poklića “Za dom spremni”.

“Nakon zadnje promjene prakse, da se ne kažnjava uzvikivanje ZDS-a, policija više ni ne podnosi prijave.

Krajnje je vrijeme da Hrvatska donese vrlo jasan zakon koji kaže da će se isticanje profašističkih, ustaških simbola kažnjavati”, rekaoje Josipović.

 

Komentari