Ivo Goldstein i Nino Raspudić žestoko se obračunali preko mailing liste fakulteta

Na grupnu mail listu Filozofskog fakulteta u Zagrebu poslao Ivo Goldstein je poslao mail u kojemu izražava zgražanje zbog stavova o zabrani abortusa ‘jednog nastavnika’ tog fakulteta, jasno aludirajući kako se radi o Nini Raspudiću. 

E-mailovi su naravno procurili u javnost, tako da sada cjelokupna javnost ima čast vidjeti iz prve ruke kako se dopisuju veliki intelektualni umovi pred svojim studentima.

Naime Goldstein je čini se osjetio moralnu potrebu obračunati se s Raspudićem oko pitanja zabrane pobačaja preko svojih studenata, ali i kolega. Pa je tako svima, uključujući i Raspudiću napisao između ostaloga kako je svjestan da fakultet ne može reagirati, ali zato poziva studente i ostale kolege da ‘iskažu prezir’ nad takvim idejama. Na taj njegov E-mail, Nino Raspudić mu nije ostao dužan.



‘Huškanje nastavnika i studenata na iskazivanje prijezira prema političkim neistomišljenicima’

Naime Nino Raspudić odgovara Goldsteinu, između ostaloga jednakim zgražanjem nad činjenicom kako jedan ‘nastavnik’ fakulteta u nedostatku institucionaliziranog progona, huška na isti zaposlenike i studente. Raspudić također piše kako pronalazi utjehu u tome kako živi u pluralističkoj zemlji u kojoj ima ‘slobodu mišljenja i političkog djelovanja bez straha od inkvizitora i/ili ideoloških komesara’.

 

Čini se kako je u ovoj predizbornoj kampanji napravljen jedan civilizacijski pomak, doduše kako za koga, te sada ipak umjesto ‘ustaša i partizana’ imamo priliku donijeti odluku kome ćemo dati svoj glas na temelju određenih stavova o pobačaju.

Možda za koje desetljeće dođemo i do 21 stoljeća.

 

Komentari